Annons
Nyheter

Shamanism allt mer populär i Storbritannien

Shamanismens popularitet har skjutit i höjden på de brittiska öarna. Där har dess anhängare ökat tiofalt på bara ett decennium.
Storbritannien • Publicerad 11 februari 2023
Shamanism är en religion på frammarsch. Arkivbild.
Shamanism är en religion på frammarsch. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Den religiösa riktningen har en lång historia, den sägs ha uppkommit hos jägar- och samlarfolk redan för 20 000–30 000 år sedan. Men i Storbritannien har den knappt praktiserats fram tills nyligen, skriver The Economist.

På senare år har den dock blivit i ropet. I England och Wales har antalet anhängare ökat från 650 stycken 2011 till 8 000 tio år senare.

Annons

En anledning är att folk har klimatångest eftersom shamanism likställer alla ting i naturen, bedömer Alexander Alich, som har forskat i ämnet, till The Economist. Dessutom tilltalar den folk i alla åldrar och samhällsklasser.

Paganism, en annan animistisk religion, är också på frammarsch.

"Det ger folk ett spirituellt utlopp för deras politiska åsikter (om klimatförändringar)", säger Simon Buxton, som arbetar på ett shamanskt träningscenter till the Economist.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons