Nyheter

Sista befriaren av Auschwitz är död

David Dushman var den sista nu levande sovjetiska soldaten som var med vid befrielsen av det nazistiska förintelselägret Auschwitz. Men nu har Röda armén-veteranen avlidit i Tyskland, 98 år gammal.
Tyskland • Publicerad 7 juni 2021
David Dushman var med vid befrielsen av Auschwitz. Nu har han avlidit. Arkivbild.
David Dushman var med vid befrielsen av Auschwitz. Nu har han avlidit. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

När befrielsen kom den 27 januari 1945 fanns bara några tusen fångar kvar i Auschwitz i södra Polen. Då hade över en miljon människor mördats i lägret, varav de flesta judar.

Vid den här tiden var David Dushman en 21-årig soldat i den sovjetiska Röda armén. Han använde sitt pansarfordon för att meja ner lägrets elektriska stängsel, vilket bidrog till att de fångar som fanns kvar kunde befrias.

Men just då förstod inte Dushman magnituden av de fruktansvärda händelser som utspelat sig i Auschwitz, har han berättat för Süddeutsche Zeitung.

– Det var skelett överallt, sade han till den tyska tidningen för några år sedan.

– De stapplade ut ur barackerna, de satt och låg bland de döda. Fruktansvärt. Vi slängde åt dem alla våra konserver och körde genast vidare, för att jaga fascister.

Dushman skadades i kriget men överlevde och blev senare en av Sovjetunionens främsta fäktare. Efter det gick han vidare som en av världens bästa fäktningstränare, enligt Internationella olympiska kommittén.

Han avled på sjukhus i München i lördags, enligt en judisk organisation.

Fakta: Förintelsen

Under Förintelsen, Nazitysklands massmord 1939–1945, dödades omkring sex miljoner judar, enligt FN. Ungefär hälften av dem gasades ihjäl, resten sköts, svalt eller frös ihjäl.

Också fyra–fem miljoner icke-judar – politiska motståndare, polacker, ryssar, romer, Jehovas vittnen, homosexuella och mentalsjuka – mördades av nazisterna.

I Auschwitz, det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen, byggdes det största och mest omtalade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.