Annons
Nyheter

Färre än väntat i protest inför pensionsbeslut

Stora demonstrationer genomförs i Frankrike i ett sista försök att stoppa pensionsförändringen från att bli lag.
Antalet som demonstrerade var lägre än väntat.
Frankrike • Publicerad 13 april 2023
Polisinsats i Paris vid en sammandrabbning under de omfattande protester mot nya pensionslagar i Frankrike.
Polisinsats i Paris vid en sammandrabbning under de omfattande protester mot nya pensionslagar i Frankrike.Foto: Thibault Camus/AP/TT
Demonstranter och polis drabbar samman i Paris.
Demonstranter och polis drabbar samman i Paris.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Hundratusentals demonstranter samlades på torsdagen återigen på gator i Paris, Toulouse och andra storstäder för nya demonstrationer mot de pensionslagar som president Emmanuel Macron och regeringen med premiärminister Élisabeth Borne vill införa. Som vid de många tidigare demonstrationerna möttes demonstranterna av kravallutrustad polis.

Polis beräknade inför protesterna att mellan 400 000 och 600 000 skulle delta. Enligt polisens beräkningar sent på torsdagen samlade demonstrationerna omkring 380 000 demonstranter.

Annons

Protesterna genomfördes inför ett avgörande utslag i landets författningsråd, motsvarande en konstitutionsdomstol. Rådet, som är den avgörande juridiska instansen i frågan, lämnar sitt domslut under fredagen.

Utslaget är det sista hindret innan pensionsförändringarna kan bli lag.

En stor grupp demonstranter samlades utanför domstolen som har lokaler mittemot museet Louvren i centrala Paris. Byggnadernas ingångar bevakades av kravallutrustad polis.

Paris polis beslöt sent på torsdagen om ett förbud mot folksamlingar utanför författningsrådet från kvällen och fram till lördag förmiddag.

Sammandrabbningar mellan demonstranter och polis skedde också bland annat utanför lyxvarubolaget LVMH:s högkvarter i Paris när demonstranter försökte storma byggnaden.

Enligt lagförslaget ska bland annat den allmänna pensionsåldern höjas från 62 till 64 års ålder.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons