Annons
Nyheter

Självkörande bilar utan ratt testas i USA

Utan ratt och inga pedaler. Amazons dotterbolag Zoox självkörande bilar går inte att köra manuellt – även om man skulle vilja.
I helgen testades de för första gången skarpt på allmänna vägar i Kalifornien.
Ekonomi • Publicerad 14 februari 2023
Bilar utan rattar och pedaler har rullat runt på gatorna i Foster City, söder om San Francisco. Pressbild.Foto: Zoox
Fyra personer ryms i Zoox-bilarna. Pressbild.Foto: Zoox, Inc.

De kallas för robotaxi, och helgens tester med passagerare beskrivs som att de första gången som självkörande bilar utan manuella kontroller testats på allmänna vägar.

"Att vara världens första passagerare i en robotaxi utan manuella kontroller på allmänna vägar, tillsammans med Aicha i lördags, var en av mitt livs höjdpunkter", säger medgrundaren Jesse Levinson i ett blogginlägg, som tillsammans med vd:n Aicha Evans var testpersoner.

Annons

Testplatsen var Foster City i Kalifornien, där bolaget har sitt huvudkontor. Det är också där som Zoox ska låta sina heltidsanställda åka i bilarna mellan bolagets två större byggnader, i hastigheter på upp till drygt 50 kilometer i timmen.

Varje bil tar upp till fyra passagerare. Eller bil och bil – fordonen ser snarare ut som "mikrobussar", lite mindre men av ungefär samma typ som har rullat i ett antal år i exempelvis Barkarby norr om Stockholm.

Enligt Zoox ska robotaxin göra allt som man förväntar sig av en mänsklig förare, det vill säga undvika att köra på fotgängare och cyklister, stanna vid rödljus och klara både höger- och vänstersvängar.

Zoox uppger att man är det första bolaget i den amerikanska delstaten som fått tillstånd att köra helt automatiserade fordon utan manuella kontroller. Målet för det Amazonägda bolaget är att jaga fler tillstånd och så småningom erbjuda taxitjänster för allmänheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons