Annons
Nyheter

Självplock av virustest i Visby

Coronaviruset • Publicerad 5 juli 2021
Gotland möter turistanstormningen med självplock av virustest. Arkivbild.
Gotland möter turistanstormningen med självplock av virustest. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Självplock av virustest blir Region Gotlands lösning för att klara turistanstormning under pågående pandemi. Utanför Visbys största vårdcentral finns nu lådor där testkit både kan hämtas ut och lämnas tillbaka efter provtagning.

– Det är väldigt flexibelt i och med att man kan lägga i så många prover man behöver från dag till dag och kräver ingen särskild bemanning, förutom lådvärdar som är där och tittar till varannan timme, säger Linda Eklund, som samordnar covidprovtaningen på Gotland, till tidningen Vårdfokus.

Möjligheten att hämta en påse med testutrustning är öppen för personer över 16 år som har e-legitimation. Användaren får själv registrera provet hos 1177 Vårdguiden och får även beskedet om provsvaret där. Inspiration har hämtats från Örebro där liknande lådor används.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons