Annons
Nyheter

Sjätte varmaste året som uppmätts på jorden

Fjolåret blev det sjätte varmaste året som uppmätts på jorden, visar färsk temperaturstatistik. Heta 2021 ingår i den långsiktiga uppvärmningstrend som visar tecken på att öka, enligt forskarna.
Klimat • Publicerad 13 januari 2022
Det avkylande väderfenoment La Niña till trots blev 2021 ett av de varmaste åren som uppmätts. Arkivbild.Foto: NOAA/AP/TT

Två amerikanska myndigheter – rymdstyrelsen Nasa och väderinstitutet NOAA – och en privat mätgrupp släppte på torsdagen sina beräkningar över förra årets globala temperatur. 2021 hamnade inte långt bakom de ultraheta åren 2016 och 2020, enligt siffrorna.

Sex olika beräkningar visar att 2021 var mellan den femte och sjunde varmaste året sedan slutet på 1800-talet.

Annons

Enligt Nasa blev det delad sjätteplats med 2018, medan NOAA ger 2021 sjätteplatsen själv.

La Niña-rekord

Forskarna påpekar att det avkylande väderfenomenet La Niña dämpade årsnoteringarna, i motsats till effekten 2016 av temperaturdrivande El Niño.

Men 2021 blev det varmaste La Niña-år som registrerats.

– Det är inte riktigt lika rubrikdominerande som att vara det varmaste året som uppmätts, men ge det några år till och vi kommer att få ett sådant, säger klimatforskaren Zeke Hausfather på den fristående USA-baserade analysorganisationen Berkeley Earth, som också ger 2021 en sjätteplats.

– Det är den långsiktiga trenden och det är en okuvlig marsch uppåt.

"Beror på oss"

Klimatforskaren Gavin Smith, som leder Nasas temperaturgrupp, bekräftar att trenden på lång sikt är helt tydlig.

– Och den beror på oss. Och den kommer inte att vända innan vi stoppar ökningen av koldioxid i atmosfären, säger Gavin Smith.

De åtta senaste åren har varit de varmaste som hittills uppmätts, enligt samstämmiga data från Nasa och NOAA. Globalt ligger temperaturerna, i snitt över en tioårstid, nära 1,1 grader över nivån för 140 år sedan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons