Annons
Nyheter

Sju läkare missade äldre mans cancer

Sju läkare på en vårdcentral i Bohuslän missade att en man i 70-årsåldern hade tarmcancer. Nu anmäler vårdcentralen sig själv för att man vållat en allvarlig vårdskada.
Vård • Publicerad 14 januari 2022
En vårdcentral i Bohuslän har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg för att man i flera månader missade att en äldre man hade cancer. Arkivbild.
En vårdcentral i Bohuslän har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg för att man i flera månader missade att en äldre man hade cancer. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det behövdes mer än 15 läkarbesök innan mannen fick hjälp, skriver Bohusläningen.

Den åttonde läkaren i raden hittade rätt diagnos, vilket ledde till att mannen kunde opereras.

Annons

Men då hade cancerutredningen fördröjts i nästan tre månader, enligt den anmälan vården själv nu gjort till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Mannen sökte hjälp mot smärta och domningar i handlederna, och hade senare även svår smärta upp mot axlarna.

De första läkarna gav mannen smärtstillande medel. En läkare trodde att problemet var artros. Senare upptäcktes att mannen hade blodbrist.

I vårdens egen utredning pekas bland annat på att vårdcentralen till stor del bemannas av stafettläkare. Kontinuiteten blir lidande, och det kan bli brister i kommunikationen.

– Det gäller generellt på landsbygden. Det är nog tyvärr ingen fråga jag löser särskilt enkelt, säger Ulrika Holmqvist, primärvårdschef i norra Bohuslän och Dalsland, till Bohusläningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons