Annons
Nyheter

Sju män dömda för "sugardejting"

Sju män har dömts för köp av sexuell handling av barn.
Målet handlar om så kallad sugardejting – "lite som den nya tidens prostitution" enligt Martina Hildebrand vid polisen.
Brott • Publicerad 18 januari 2021
Sju män dömdes i Stockholms tingsrätt för köp av sexuell handling av barn. Arkivbild.
Sju män dömdes i Stockholms tingsrätt för köp av sexuell handling av barn. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Totalt tio män i åldrarna 37–57 åtalades, misstänkta för att ha betalt en minderårig flicka för sexuella handlingar. Männen spårades tack vare offrets mobiltelefon och sju av dem har nu dömts i tingsrätten.

"Vi ser i vårt jobb ute att denna problematik ökar bland unga, det hör vi bland både unga tjejer och killar vi möter. Det här rör sig om hänsynslöst utnyttjande av barn och unga där dessa män med löften om pengar och prylar lurar unga in i sexhandeln", säger Martina Hildebrand vid Stockholmspolisens människohandelssektion enligt polisens hemsida.

Annons

Männen, som anses komma från ordnade förhållanden, kom i kontakt med offret på en internetsida för så kallad sugardejting. Det är ett fenomen där företrädesvis äldre män betalar yngre kvinnor i utbyte mot umgänge och – oftast – sexuella handlingar. I detta fall var offret minderårig.

Martina Hildebrand ser det som viktigt att de sju männen blev dömda för köp av sexuell handling av barn och inte köp av sexuell tjänst.

"Det är viktigt för det framtida arbetet. Det här är lite som den nya tidens prostitution och det är uppenbart att denna typ av sidor är inkörsporten för många unga människor in i prostitution. Även om det är 18-årsgräns så är det inget som kontrolleras", säger hon.

De sju männen dömdes till villkorlig dom och dagsböter på 5 000–14 000 kronor. En av männen dömdes dessutom 75 timmars samhällstjänst.

Fakta: Sugardejting

Ett kontraktlikt arrangemang där pengar och andra värden som kläder, resor och middagar erbjuds i utbyte mot intimitet och sex. I det typiska fallet handlar det om en ung, vacker ”sugar baby” och en äldre, välbeställd ”sugar daddy”. Det kan också vara en äldre kvinna (sugar mama) som inleder en relation med en ung kille (toyboy).

I höstas fick Brottsförebyggande rådet i uppdrag att utvärdera sexköpslagen och specifikt hur rättsväsendet hanterar så kallad sugardejting.

Sugardejting är en omskrivning för prostitution och de här tjejerna far otroligt illa, sade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) då.

Källa: Sofia Strid, Stockholmspolisen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons