Annons

Sjukdomar störde skidskyttarnas julträning

Sjukdomar har stört de svenska skidskyttarna under tävlingsuppehållet över jul och nyår. I stället för den planerade grundträningen har åkarna legat krassliga och käkat antibiotika.
Skidskytte • Publicerad 8 januari 2020
Hanna Öberg har precis som de andra svenska skidskyttarna varit sjuk runt jul. Arkivbild.
Hanna Öberg har precis som de andra svenska skidskyttarna varit sjuk runt jul. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Så gott som alla åkare i truppen har legat sjuka under slutet av december och missat viktig träning. Hur formen är inför helgens världscuptävlingar i tyska Oberhof är därför omöjligt att svara på.

– Martin (Ponsiluoma) och Mona (Brorsson) var friska, de andra var sjuka allihop, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

Annons

– Planen var att ha ett grundträningsblock inför VM, nu har vi missat många grundtimmar. Självklart var det ingen perfekt förberedelse nu inför Oberhof, om man har tagit antibiotika för en vecka sedan är det så klart inte är perfekt. Men jag är nöjd att alla är tillbaka nu.

"Inte perfekt"

– Hon har haft lite "tur" för hon var sjuk före jul och kunde träna ganska tidigt efter jul. Men hon var också sjuk ganska länge så det var självklart inte heller perfekt.

Efter Oberhof väntar världscuptävlingar i Ruhpolding, Tyskland, och Pokljuka, Slovenien, innan VM drar igång i italienska Anterselva den 13 februari. Tidigare har tanken varit att kanske inte skicka VM-åkarna till Pokljuka, men efter sjukdomarna som härjat är uppladdningen till VM mer oviss.

– Vi får se hur det går nu, vi måste kolla vilken form varje aktiv har. Kanske kommer inte alla att åka allt, men det är svårt att säga nu, säger Lukas.

Magnusson tillbaka

I Oberhof gör Anna Magnusson comeback i världscupsammanhang efter sin handledsskada. Även Johanna Skottheim får chansen för första gången den här säsongen. Däremot petas Elisabeth Högberg och Emma Nilsson jämfört med senast.

– Anna har gjort det bättre än förväntat före jul och därför får hon chansen. Även Johanna har presterat väldigt bra (båda i IBU-cupen, nivån under världscupen).

Totalt har skidskyttarna skrapat ihop fem pallplatser den här säsongen. Hanna Öberg och Linn Persson har fixat de två individuella och därtill har det blivit tre pallplatser i stafett.

På herrsidan har det fortfarande inte blivit någon topp tio-placering individuellt.

– Vi hoppas att vi kan svara upp bättre nu på herrsidan, men självklart hade man räknat in att vi skulle få en bra träningsperiod nu över jul. Men det är som det är, säger Johannes Lukas.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons