Annons
Nyheter

Ökad risk för sjukdomar för vuxna med adhd

Vuxna med adhd har en större risk att drabbas av många sjukdomar, visar en ny studie från Karolinska institutet.
Medicin • Publicerad 7 juli 2021
Forskningen har bedrivits på Karolinska institutet. Arkivbild.
Forskningen har bedrivits på Karolinska institutet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I studien har forskarna i register följt fyra miljoner svenskar födda 1932–1995 från 1973 till 2013 och undersökt risken för 35 fysiska åkommor.

Rapportförfattarna har bland annat jämfört personer med och utan adhd-diagnos, samt jämfört personer med diagnos med eventuella syskon utan diagnos.

Annons

Personer med adhd hade en statistiskt signifikant högre risk att drabbas för alla sjukdomar utom artrit, och riskerna var störst för alkoholrelaterad leversjukdom, sömnstörningar, kol, epilepsi, fettlever och fetma.

Något mindre ökad risk noterades också för hjärt-kärlsjukdom, Parkinsons sjukdom och demens.

Att upptäcka fysiska sjukdomar samtidigt som man ställer diagnosen för adhd kan få betydelse för hur man behandlar, säger forskaren Ebba Du Rietz i ett pressmeddelande.

"(Det kan) gynna patienternas långsiktiga hälsa och livskvalitet", säger hon.

Den ökade risken kunde till viss del förklaras med genetiska faktorer som bidrog både till adhd och åkommorna, med några undantag.

Personer med adhd behandlas ofta med centralstimulerande medel.

"Resultaten är viktiga eftersom centralstimulerande behandling kräver noggrann övervakning vid samtidig hjärtsjukdom, högt blodtryck och leversvikt", säger studiens medförfattare Henrik Larsson, professor vid Örebro universitet och anknuten forskare vid Karolinska Institutet, i pressmeddelande.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Lancet Psychiatry.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons