Annons
Nyheter

Sjukhus saknar el – "Patienter kommer att dö"

Hundratals patienter kommer snart att dö på grund av bränslebristen i Libanon, larmar ett sjukhus i Beirut som vädjar om hjälp.
Landets militär uppges genomföra razzior på bensinmackar för att ta beslag på bränsle som hamstras trots krisläget.
Libanon • Publicerad 14 augusti 2021
Libanon beskrivs som en så kallad misslyckad stat, inte minst av den egna befolkningen.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Ett oroväckande uttalande har skickats ut av universitetssjukhuset AUBMC i Beirut, Libanon.

"Sjukhuset står inför överhängande katastrof på grund av hotet om nedstängning på måndag, som resultat av bränslebristen. Det betyder att livsuppehållande apparater kommer att sluta fungera. 40 vuxna och 15 barn som lever via respiratorer kommer att dö omedelbart. 180 patienter som lider av njursvikt kommer att dö av förgiftning inom några dagar utan dialys. Hundratals cancerpatienter, vuxna och barn, kommer dö inom några veckor eller månader utan behandling" står det i uttalandet.

Vädjar om hjälp

Annons

Sjukhuset vädjar till den libanesiska regeringen, FN och Världshälsoorganisationen (WHO), samt alla andra organisationer som kan hjälpa, att bistå med medicinska förnödenheter.

Libanon befinner sig i en politisk och ekonomisk kris som blivit ännu sämre än den var tidigare i somras, när Världsbanken kallade läget för en av de värsta katastroferna världen skådat på 50 år.

Armén gör bensinrazzia

En sedan länge icke-fungerande elförsörjning har gjort många privatpersoner och institutioner, däribland sjukhus, beroende av bensindrivna generatorer. Men landets fritt fallande valuta och misslyckade ekonomi har lett till en omfattande brist på bränsle.

Oron kring bränsleförsörjningen har eskalerat från ett redan upprört läge efter att centralbankens korruptionsanklagade chef Riad Salameh sagt att bensinsubventionerna ska upphöra.

Under lördagen rapporterar flera medier om att landets armé genomfört razzior på bensinmackar för att beslagta bensin och annat bränsle som misstänks hållas i lager.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons