Annons
Nyheter

Sjukhusdirektör tjänar mer än statsministern

Direktören för Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, Björn Zoëga, ökade i fjol sin månadslön med tolv procent till 270 600 kronor, .
Vård • Publicerad 13 januari 2022
Direktören för Karolinska universitetssjukhuset, Björn Zoëga, fick löneförhöjning förra året.
Direktören för Karolinska universitetssjukhuset, Björn Zoëga, fick löneförhöjning förra året.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det ger honom en årslön på 3,2 miljoner kronor, vilket är mer än vad exempelvis regionens högsta förvaltningschef, regiondirektören, och hälso- och sjukvårdsdirektören tjänar.

Karolinskadirektörens lön utmärker sig även i jämförelse med chefer i motsvarande position vid landets övriga universitetssjukhus, enligt tidningens granskning. Sahlgrenska universitetssjukhusets direktör Ann-Marie Wennberg Larkö tjänar 170 100 kronor i månaden. Björn Ekmehag, direktör för Skånes universitetssjukhus, har en månadslön på157 400 kronor.

Annons

Björn Zoëgas lön är också märkbart högre än den månadslön på 180 000 kronor som statsminister Magdalena Andersson (S) får.

Sjuksköterskor i region Stockholm tjänar i snitt 37 000 kronor i månaden. De fick i fjolårets lönerevision ett genomsnittligt lönepåslag på 2,8 procent, och de så kallade särskilt yrkesskickliga 4,2 procent.

Carina Lundberg Uudelepp, regiondirektör i Stockholm, säger i ett skriftligt svar till DN att lönen för de högsta cheferna sätts utifrån den rådande marknadssituationen, och utifrån kompetens och resultat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons