Annons
Nyheter

Sjuksköterskor får ordinera vaccin till barn

Nu får vissa specialistsjuksköterskor ordinera vaccin mot covid-19 även till ungdomar som är 16 och 17 år, meddelar Socialstyrelsen.
Coronaviruset • Publicerad 3 augusti 2021
Specialistsjuksköterskor ges behörighet att ordinera vaccin mot covid-19 även till personer som är 16 och 17 år, meddelar Socialstyrelsen. Arkivbild.
Specialistsjuksköterskor ges behörighet att ordinera vaccin mot covid-19 även till personer som är 16 och 17 år, meddelar Socialstyrelsen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten beslutade i juli att alla födda 2005 eller tidigare ska erbjudas vaccin från den 9 augusti.

Redan i december i fjol fick barnsjuksköterskor och distriktssköterskor behörighet att ordinera vaccin mot covid-19 till vuxna, enligt Socialstyrelsens föreskrifter.

Annons

– Man tyckte inte att det räckte med bara läkare. Nu när vi skulle vaccinera så många så behövdes det fler ordinatörer, säger Agneta Calleberg, hälso- och sjukvårdsjurist på Socialstyrelsen, till TT.

Nu får sjuksköterskor som genomgått specialistutbildning till distriktssköterska eller specialistutbildning inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar ordinera vaccin mot covid-19 även till 16- och 17-åringar.

– För att underlätta för att det ska gå fort att ordinera till de här individerna har vi fattat beslut om att utöka så att syrrorna som får ordinera till vuxna även får ordinera till barn, säger Calleberg.

De nya föreskrifterna träder i kraft på onsdag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons