Nyheter

"Skadliga" böcker försvinner i Hongkong

Biblioteken i Hongkong tvingas plocka ned känsliga böcker – till exempel de som nämner massakern på Himmelska fridens torg – från hyllorna.
Kina • Publicerad 18 maj 2023
Hongkongs chefsminister John Lee. Arkivbild.
Hongkongs chefsminister John Lee. Arkivbild.Foto: Louise Delmotte/AP/TT

Det ämnet, och andra som är känsliga för centralstyret i Peking, bedöms vara för "skadliga" för att låta allmänheten ta del av.

– Vi bör inte rekommendera några böcker som är olagliga, som strider mot upphovsrätt, eller som innehåller skadliga idéer, säger Hongkongs ledare John Lee, som handplockades till sitt ämbete av Kinas partistyre.

En känd satirtecknare i Hongkong stoppades nyligen från att bli publicerad i en av storstadsregionens dagstidningar och dennes böcker plockades samtidigt bort från biblioteken. I samband med det började journalister söka efter potentiellt känsliga böcker på biblioteken – och upptäcka att många saknades. Det handlar bland annat om böcker som redogör för den blodiga massakern mot fredliga demonstranter på Himmelska fridens torg i Peking 1989, som det enväldiga kommunistpartiet inte vill kännas vid.

Hongkong var länge en i hög grad självstyrande storstadsregion i Kina, men under de senaste åren har regeringen i Peking tagit kontroll över det politiska systemet och rättsväsendet, samt begränsat yttrandefriheten avsevärt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.