Annons

Skåne: Tecken på ökad smittspridning – viktigt ta ansvar

Skåne befinner sin i början av epidemin. Det menar läkaren Mattias Waldeck och uppmanar allmänheten att ta sitt ansvar för att minska spridningen. I vilken utsträckning coronasmittan förekommer i sydöstra Skåne vill dock inte Region Skåne informera om.
Skåne • Publicerad 27 mars 2020
Mattias Waldeck, smittskyddsläkare, menar att Skåne bara är i början av epidemin.
Mattias Waldeck, smittskyddsläkare, menar att Skåne bara är i början av epidemin.

Fram till den 15 mars var majoriteten av de som smittades i Skåne personer som hade smittats under resa utomlands. De som har fått sin diagnos därefter är huvudsakligen smittade i Sverige, i en del fall av personer som smittats utomlands. Men det finns också flera fall som tyder på att det nu förekommer en smittspridning i samhället.

– Vi ser smittspridning från alla delar av Skåne. Antal nya fall per dag som upptäcks vid inläggning på sjukhus har fram till i går i genomsnitt varit fem per dag men. I går hade vi 11 nya fall och i dag 9. Om detta är tecken till början på en ökad smittspridning är för tidigt att säga, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Annons

Frågan om någon av dessa smittade finns i sydöstra Skåne vill Region Skåne inte besvara.

– Vi berättar inte på vilka sjukhus våra patienter vårdas, säger Maria Wogensen, kommunikatör på Region Skåne.

Hon hänvisar till ett beslut som fattats i den stab på regionen som arbetar med covid-19. Detta beslut innebär att man bara går ut med antal konstaterade fall, om de vårdas på sjukhus och antal avlidna.

– I övrigt lämnar Region Skåne inte ut några uppgifter om patienterna eftersom det är föremål för hälso- och sjukvårdssekretess. Hälso- och sjukvårdssekretessen omfattar bland annat uppgifter om hälsotillstånd samt personliga förhållanden som t ex bostadsort och arbetsplats, skriver Maria Wogensen i ett mejl.

Antalet covid-patienter som behöver sjukhusvård och intensivvård ökar men ökningen är hittills inte kraftig.

– Vår bedömning är att vi fortfarande bara befinner oss i början av epidemin, säger Mattias Waldeck. Vi har därför mycket att vinna på att vi alla hjälps åt att göra vad vi kan för att minska smittspridningen i samhället. Och särskilt skydda äldre och personer i riskgrupper från smitta.

Provtagningen för covid-19 är därför fortsatt inriktad på att provta de som behöver läggas in på sjukhus och vårdtagare som insjuknar på äldreboende. Mattias Waldeck påminner om att vikten av att alla tar sitt ansvar för att inte smittas eller smitta andra.

– Gå inte till arbetet eller träffa andra om du har feber eller infektionssymtom från luftvägarna. Om man har det skall man stanna hemma till och med två dygn efter symtomfrihet. Det är också mycket viktigt att alla tvättar händerna ofta, vid behov hostar och nyser i armvecket. Och för att ytterligare minska risken att smitta sprider sig på sjukhus så måste vi inom vården fortsätta med besöksförbud.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons