Nyheter

Skåne utökar antalet IVA-platser

Coronaviruset (TT)

Skåne befinner sig bara i början av coronavirusets utbrott, enligt Region Skåne som nu ökar antalet intensivvårdsplatser i länet.

Svårt sjuka patienter kommer att vårdas i en modul som byggs upp utanför Helsingborgs lasarett.

– Vi har begärt en assistens av Socialstyrelsen och fått tillgång till en modul med intensivvårdsplatser. Installation påbörjas inom kort, säger regiondirektör Alf Jönsson till TT.

I dagsläget finns 60 intensivvårdsplatser i Skåne, och planen är att inom kort fördubbla antalet platser. Modulen, som är femtio gånger femtio meter, är ett led i det arbetet.

Runt 3 000 medarbetare inom den skånska vården är samtidigt sjukskrivna, men flera hundra har anmält sitt intresse för att hjälpa till.

Beredskapen inom vården är god, säger Alf Jönsson som uppmanar skåningarna att inte sprida smitta vidare.

– Vi är förberedda, men vi är inte förberedda inför alla eventualiteter. Hur det kommer gå beror helt på om var och en av oss lyssnar på smittskyddsläkare och vad de säger.

Drygt 250 personer har hittills konstaterats vara smittade av Covid-19 i Skåne, varav tre personer avlidit och sex personer intensivvårdas.

– Vi är fortfarande i början av den här epidemin. Vi har ännu ingen kraftig anstormning av Covid-sjuka till våra sjukhus, konstaterar Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne, till TT.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.