Annons
Nyheter

Skärpta krav efter dumpning av gamla kläder

Klädavfall i drivor längs Västafrikas kust har väckt både ilska och oro. Nu vill EU skärpa kraven på tillverkarna.
EU • Publicerad 5 juli 2023
En kvinna på en soptipp utanför Lomé i Togo. Mängder av europeiskt textilavfall hamnar i slutändan i Afrika. Arkivfoto.Foto: Schalk van Zuydam/AP/TT

Årligen skapar EU-länderna och dess invånare miljontals ton av textilavfall som i alltför liten grad återvinns och används på nytt.

Samtidigt hamnar både avfall och sådant som egentligen är tänkt att återvinnas i slutändan på helt fel platser: exempelvis på stora sopberg i länder utanför EU.

Annons

Båda sakerna hoppas nu EU-kommissionen åtminstone delvis få bukt med.

Exportkrav

Miljö- och fiskekommissionären Virginijus Sinkevicius pekar även på en ekonomisk morot.

– Just nu utgör textilavfallet inte bara en växande oro utan också en missad möjlighet. Merparten av textilierna, runt 80 procent, försvinner ur ekonomin och slutar antingen med att bli uppbrända, eller som landutfyllnad eller – ännu värre – dumpas i andra delar av världen, säger han på en presskonferens i Bryssel.

Därför vill kommissionen bland annat tydligare slå fast vad som är avfall och vad som kan anses som återvinningsbart för att få bukt med att avfallet förkläs till användbart eller skickas till länder som inte kan hantera det. Exporten ska endast få ske där det finns garantier för att soporna tas om hand på ett miljömässigt korrekt sätt.

Ökat ansvar

Framför allt handlar det också om att skärpa klädproducenternas ansvar. På samma sätt som för exempelvis batterier och elektronik vill man införa ett obligatoriskt utökat producentansvar – EPR på engelska – för att täcka kostnaderna för hanteringen av textilavfall.

– Det handlar inte bara om att placera något på marknaden utan också om att se till att det samlas in och hanteras och inte dumpas i Afrika. Jag tror verkligen att med den här lagstiftningen kommer vi att ändra mönstret, säger Sinkevicius.

Onsdagens förslag ska nu i sedvanlig ordning behandlas av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i ministerrådet.

Fakta: Miljontals ton

Inom EU skapas årligen 12,6 miljoner ton textilavfall.

Av detta är 5,2 miljoner ton i form av kläder och skor - motsvarande tolv kilo per person och år.

Endast 22 procent av textilavfallet från konsumenter samlas in till återanvändning.

Källa: EU-kommissionen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons