Annons
Nyheter

Skärpta krav för medborgarskap utreds

Kraven för att bli svensk medborgare ska skärpas – bland annat ska en person ha bott i Sverige minst åtta år för att komma ifråga för svenskt medborgarskap.
– Vi sticker ut jämfört med många andra jämförbara länder, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
Politik • Publicerad 7 september 2023
Regeringen och SD vill höja kraven för att bli svensk medborgare. Arkivbild.
Regeringen och SD vill höja kraven för att bli svensk medborgare. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Nästan 90 000 personer beviljades svenskt medborgarskap förra året. Det är en förhållandevis stor ökning jämfört med för några år sedan.

Redan i Tidöavtalet förra hösten slog regeringen och SD fast att kraven ska skärpas. Nu tillsätts utredningen.

Annons

Bland annat vill partierna utöka den tid som en person måste ha bott i Sverige för att få bli svensk medborgare, från dagens runt fyra-fem år till minst åtta år.

– Ytterst är det en säkerhetsfråga. Säkerhetspolisen har flaggat upp att på den tiden är det svårt för dem att hinna identifiera eventuella säkerhetshot, säger Maria Malmer Stenergard.

Ska leva hederligt

TT: Finns det många som har blivit svenska medborgare som inte borde ha blivit det?

– Det är en risk som Säkerhetspolisen pekar på med den här korta tiden, så ja.

Regeringen och SD vill också skärpa kraven om vilka kunskaper om det svenska samhället och svensk kultur som en person ska ha för att kunna få svenskt medborgarskap.

Därtill ska utredaren föreslå ett krav på att man ska kunna försörja sig själv, och skärpta krav på hederligt levnadssätt.

– Det är att titta på vilka gärningar en person är misstänkt eller dömd för och var vi ska lägga kraven för att denne ska få bli svensk medborgare. Vår inriktning är att det ska skärpas, men exakt hur man ska dra gränserna får utredaren titta på.

Utredaren ska också fundera på om det bör införas ett krav på ett "medborgarskapssamtal", någon form av "lojalitetsförklaring" eller ett liknande ceremoniellt inslag som en slutpunkt i medborgarskapsprocessen.

Dröjer innan lag införs

Utredaren, kammarrättslagman Kirsi Laakso Utvik, ska lägga fram sina slutsatser senast den 30 september nästa år. Ett färdig lagförslag kan därefter vara på plats först framåt hösten därpå, bedömer migrationsministern.

Då kommer tiotusentals fler att ha hunnit bli svenska medborgare till dagens, som regeringen anser, låga krav.

Annons

– Jag är oroad över vad det innebär, i synnerhet som vi i dag i svensk rätt inte har en möjlighet att återkalla medborgarskap, säger Maria Malmer Stenergard.

– Med medborgarskapet följer många rättigheter och jag är bekymrad över att det finns individer i samhället som kommer att få tillgång till de rättigheterna trots att de inte borde ha det.

Fakta: Det krävs för medborgarskap i dag

Det som krävs för att bli svensk medborgare i dag är att den sökande har fyllt 18 år, kan styrka sin identitet, har bott i Sverige en viss tid (ofta fyra–fem sammanhängande år), har permanent uppehållstillstånd och har levt ett skötsamt liv.

Skulder hos Kronofogden, en fängelsedom eller att Säpo klassar personen som ett säkerhetshot kan innebära att det blir nej.

Ett svenskt medborgarskap har flera fördelar. Bara svenska medborgare har en absolut rätt att bo och arbeta i Sverige, rösträtt till riksdagsvalen, kan bli invalda i riksdagen och har rätt att jobba som exempelvis polis och yrkesmilitär.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons