Annons
Nyheter

Skärpta straff för narkotikasmugglare

Hovrätten skärper straffen för två män som dömts för grov narkotikarelaterad brottslighet. En tidigare friad kvinna döms till fyra års fängelse.
Brott • Publicerad 14 januari 2022
Två av de dömda greps i mars förra året med 100 kilo hasch i en resväska.
Två av de dömda greps i mars förra året med 100 kilo hasch i en resväska.Foto: Helena Landstedt

I mars 2021 greps en man och en kvinna i Stockholmsområdet med en resväska innehållandes 100 kilo hasch. Polisen kom de båda på spåren genom information från den krypterade kommunikationstjänsten Anom.

Mannen och kvinnan åtalades i september tillsammans med ytterligare två män för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Kvinna döms

Annons

Kvinnan friades, men de tre männen dömdes i november till fängelse. En av dem dömdes för bland annat grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott till sex års fängelse.

En annan dömdes för grovt narkotikabrott till tre års fängelse, och den tredje för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott till två års fängelse.

Kvinnans friande dom, samt domarna mot männen som dömdes till kortare fängelsestraff överklagades till hovrätten – som nu meddelat dom.

Första åtalet

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer nu kvinnan till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, enligt polisens hemsida.

Den man som dömdes till två års fängelse får i hovrätten fyra år och sex månaders fängelse. Mannen som dömdes till tre års fängelse får förlängt straff med sex månader.

Höstens tingsrättsdomar var det första större åtalet baserat på bevisning från den krypterade kommunikationstjänsten Anom. Tjänsten, välanvänd i kriminella kretsar, skapades och administrerades i hemlighet av amerikanska FBI.

Hovrättsmålet är det första där högre instans tagit ställning till bevisning från Anom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons