Annons

Skarsgård: Sitter en osäker jävel där inne

Att få pris på filmfestivalen i Göteborg slår de flesta andra utmärkelser.
Det menar Stellan Skarsgård, som nu tilldelas Nordic Honorary Dragon Award.
Film • Publicerad 24 januari 2020
Stellan Skarsgård får ta emot hederspriset vid Göteborgs filmfestival. Arkivbild.
Stellan Skarsgård får ta emot hederspriset vid Göteborgs filmfestival. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Vid det här laget är han rätt van vid att ta emot priser. 2018 prisades Stellan Skarsgård på Guldbaggegalan för sin insats i filmen "Borg". Arkivbild.
Vid det här laget är han rätt van vid att ta emot priser. 2018 prisades Stellan Skarsgård på Guldbaggegalan för sin insats i filmen "Borg". Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vid det här laget är han knappast ovan vid att tilldelas priser på olika festivaler. Men hjärtat klappar lite extra för just den här filmfestivalen.

– Göteborg är lite speciellt. Det är en fin festival där jag har haft mycket kul under åren. Det är coolt på ett sätt som göteborgarna i allmänhet är – rakt på sak.

Visar hyllad film

Annons

Besöket i Göteborg blir kort för Stellan Skarsgård och hustrun Megan. Innan hemfärden till Stockholm på söndag ska han, vid sidan av att emot priset, medverka vid visningen av fyra filmer han har gjort, däribland ”Den enfaldige mördaren”, som blev det internationella genombrottet. Han ska också introducera den hyllade ”The painted bird”, som tävlade vid filmfestivalen i Venedig i höstas och där vann Fiprescipriset. Den var länge en av filmer som tippades bli Oscarsnominerad i kategorin bästa internationella film, men som inte nådde hela vägen fram.

– Det här med priser – det beror på hur jag reagerar. Reellt sätt betyder det inget, men man när man får dem är man ändå glad. Det sitter en liten osäker jävel där inne och gläds.

– Men med Göteborg är det speciellt. Jag tycker om den festivalen.

Inte "förtjust" i Cannes

Hur ser han på alla andra festivaler han besöker?

– Cannes är jag inte så förtjust i. Det är för mycket business. Jag gillar Berlin, jag är väldigt förtjust i Telluride, jag gillar Venedig.

Som TT tidigare har berättat börjar i mars inspelningen av ”What remains”, ett drama som skrivits av Megan Everett Skarsgård. Inspelningen pågår i två månader i Sverige och i Finland. Nästa gång vi får se Stellan Skarsgård på vita duken är i vinter, då Denis Villeneuves hett emotsedda ”Dune” har premiär med honom och Rebecca Ferguson i ledande roller.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons