Annons
Nyheter

Skippade munskydd – dömda till fängelse

Hamnarbetarna hade varken munskydd eller skyddskläder. Domen blir flera års fängelse för brott mot covid-reglerna, rapporterar den kinesiska tidningen Pekings ungdomsdagblad.
Kina • Publicerad 12 januari 2022
Importerat kött i ett kyllager i Dalian. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och har inte direkt med detta rättsfall att göra.Foto: Yao Jianfeng/Nya Kina/AP/TT

Det handlar om tre personer som varit anställda i hamnen i den sydkinesiska staden Dalian. Hösten 2020 hanterade de importerat gods i hamnområdet, utan att följa de strikta pandemireglerna. Bland annat hade de inte munskydd, skriver Pekings ungdomsdagblad, som är knutet till diktaturens styrande kommunistparti.

Nu har de dömts till mellan 39 och 57 månaders fängelse. Deras arbetsgivare får böter på 800 000 yuan (1,1 miljoner kronor), rapporterar The Financial Times.

Smittosäkerhet kring importerade varor är en mycket känslig fråga i Kina. Covid-pandemin har ju sitt ursprung i landet, men det har ofta spridits rykten om att smitta kan ha spridits via utländska varor. Bland annat råkade norsk lax ut för maningar till bojkott sommaren 2020, då covid-smitta konstaterats där laxen behandlades i Kina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons