Annons
Nyheter

En död i protesterna vid Kapitolium

En kvinna har avlidit efter att ha skjutits av polis inne i Kapitolium under protesterna i Washington DC.
Enligt Demokraterna i kongressen ska församlingen åter mötas klockan 02, svensk tid, för att formellt godkänna valresultatet.
USA • Publicerad 7 januari 2021
Delar av Washington DC:s nationalgarde på väg mot Kapitolium på onsdagskvällen.
Delar av Washington DC:s nationalgarde på väg mot Kapitolium på onsdagskvällen.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
En Trumpanhängare som tagit sig in i Kapitolium och befinner sig utanför senatens kammare.
En Trumpanhängare som tagit sig in i Kapitolium och befinner sig utanför senatens kammare.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Trumpanhängare på trapporna till Kapitolium under onsdagen.
Trumpanhängare på trapporna till Kapitolium under onsdagen.Foto: John Minchillo/AP/TT

Den kvinna som sköts av polis när hon på onsdagen tog sig in i Kapitolium under protesterna i Washington DC har avlidit av sina skador.

Det uppger stadens polis för The Washington Post och NBC.

Annons

Uppgifterna kom strax innan ett utegångsförbud trädde i kraft i USA:s huvudstad. Utegångsförbudet gäller från 18.00 på onsdagen till 06.00 på torsdagsmorgonen, lokal tid.

En dryg halvtimme innan dess började polis fösa bort demonstranter från Kapitoliums trappor. Då befann sig något dussintal protesterande på trapporna och ytterligare något tusental en liten bit därifrån.

Polisens agerande möttes av buande, skällsord och verbala angrepp, men inga större våldsamheter rapporterades från platsen.

Däremot uppger flera amerikanska medier att ett antal mindre bråk har brutit ut runt om i staden när de tiotusentals Trumpanhängarna – frivilligt eller under protester – lämnade området runt Kapitolium.

Washington DC:s nationalgarde uppger att staden under dygnets mörka timmar kommer att bevakas av gardets hela styrka, vilket ska vara 2 700 man. De ska hjälpa stadens polis och se till att ordningen hålls.

– Hela DC:s nationalgarde har mobiliserats och står redo att understödja polisen på flera platser i staden, säger en talesperson för nationalgardet till The Washington Post.

Kongressen samlas igen i natt

Våldsamheterna som inleddes på förmiddagen, lokal tid, avbröt ledamöterna i representanthuset och senaten, som just hade sammanträtt för att ge ett formellt sista godkännande till resultatet i presidentvalet.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, meddelade strax före klockan 01, svensk tid, att ledamöterna ska samlas på nytt. Enligt CNN uppger Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten, att det ska ske klockan 20 lokal tid, då är klockan 02 i Sverige.

President Donald Trump, som har manats av politiker från båda partier att försöka gjuta olja på vågorna fortsatte vid midnatt att kalla demonstranterna för patrioter och vidhöll att han har bestulits på valet.

"Det är sådant här som händer när utmärkta patrioter, som så länge har blivit illa och orättvist behandlade bryskt och ondskefullt, blir bestulna en fantastisk jordskredsseger", skriver han på Twitter.

Bush: "Bananrepublik"

Annons

Hans ord står i stark kontrast till sin partikamrat George W Bush, den enda i dag levande tidigare republikanske presidenten.

"Detta är hur valresultat ifrågasätts i en bananrepublik – inte vår demokratiska republik," skriver Bush i ett uttalande som har publicerats av fler amerikanska medier.

"Jag förfäras över vissa politiska ledares hänsynslösa beteende sedan valet och över bristen på respekt i dag för våra institutioner, våra traditioner och vårt rättsväsende", fortsätter han.

"Uppror kan allvarligt skada vårt land och vårt anseende."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons