Annons

Skola gav alla samma betyg – brott mot skollag

Utbildning • Publicerad 8 januari 2020
En skola i Göteborg gav alla elever i årskurs 6 samma betyg – något som strider mot skollagen. Arkivbild.
En skola i Göteborg gav alla elever i årskurs 6 samma betyg – något som strider mot skollagen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En skola i Göteborg gav alla elever i årskurs 6 samma betyg efter att de ordinarie lärarna varit frånvarande under långa perioder, rapporterar Dagens Nyheter.

Ett beslut som strider mot skollagen, enligt Skolinspektionen.

Annons

– Man ska få det betyg man förtjänar. Här kan det innebära att elever som förtjänar ett högre betyg inte får det och att elever som borde bli underkända ändå får godkänt, säger utredaren Madeleine Olofsson till tidningen.

Vilka eventuella åtgärder skolan kan vänta från Skolinspektionen är ännu oklart, menar Olofsson. Däremot påpekar hon att myndigheten kommer att föra en dialog med skolan gällande betygen.

Eleverna i årskurs 6 fick betyget E, det lägsta godkända betyget på skalan, i ett antal ämnen. Betyget har däremot ingen direkt betydelse för elevernas möjligheter att söka till gymnasiet – då används slutbetygen som ges ut i årskurs 9.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons