Annons
Nyheter

Skolministern: Skolorna öppnar som vanligt

Trots att smittspridningen av coronaviruset ökar kraftigt i Sverige ska skolorna fortsätta att undervisa på plats, uppger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) för TT.
Coronaviruset • Publicerad 7 januari 2022
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S). Arkivbild.
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

De senaste veckorna har antalet bekräftade fall av covid-19 stigit rejält, särskilt bland ovaccinerade. I onsdags slogs rekordet för antalet nya fall per dygn sedan pandemins start – nästan 24 000 positiva provsvar.

Samtidigt vidhåller regeringen att skolorna fortsatt ska bedriva undervisningen på plats, när nu vårterminen ska dra igång.

Annons

– Både forskning och de delrapporter vi fått från Skolverket visar att närundervisning är det bästa för våra barn och elever. Däremot kommer huvudmän, om det finns smitta eller lokala kluster, att kunna fatta lokala eller regionala beslut i samråd med bland annat smittskyddsläkare, säger Axelsson Kihlblom.

Lagar förberedda

Verktygen för att till exempel gå över till digital undervisning under kortare perioder finns på plats rent lagstiftningsmässigt, tillägger hon.

– Men skolan är det sista vi stänger och det första vi öppnar.

När det handlar om att stävja smittspridningen spelar föräldrarna en viktig roll, enligt skolministern. Vid minsta symtom ska de testa sina barn och sätta dem i karantän i väntan på svar. Allt i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Är svaret positivt ska hela familjen sättas i karantän.

Minska spridningen

Arbetsgivarna har också ett stort ansvar. De bör tillsammans med sin personal och rektorer ute på skolorna arbeta för att minska spridningen på olika sätt, säger Axelsson Kihlblom.

– Det gäller att hålla distans så gott det går genom att arbeta hemifrån via digitala hjälpmedel. Inga fysiska personalmöten och så vidare. Jag har sett en enorm uppfinningsrikedom ute i skolorna under pandemin, så skolpersonalen ska ha en stor eloge, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons