Annons
Nyheter

Skolors pengabidrag till elever anmäls

Utbildning • Publicerad 8 maj 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Får ansvariga för gymnasieskolor erbjuda eleverna pengabidrag? Nej, hävdar Friskolornas Riksförbund och anmäler Södra Lapplands gymnasieförbund till Skolinspektionen.

Gymnasieförbundet ansvarar för kommunerna Storumans och Vilhelminas gymnasieskolor och erbjuder eleverna 750 kronor i månaden under läsåren.

Annons

Bidraget har ifrågasatts av Strömsund i nordligaste Jämtland som anser att det är fel att locka med pengar, har Sveriges Radios Ekot rapporterat om.

Friskolornas Riksförbund instämmer i kritiken och anmäler förbundet. "Vi menar att skolmutor är principiellt fel och strider mot lagen", kommenterar riksförbundets vd Ulla Hamilton i ett pressmeddelande.

Till Ekot har Eva Flodin, förbundschef för Södra Lapplands gymnasieförbund, sagt att bidraget kan motivera ungdomar att stanna kvar i kommunen, vilket är viktigt för kompetensförsörjningen i inlandet och regionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons