Annons
Nyheter

Gävleskolorna öppnar – "läget under kontroll"

Skolorna i Gävle öppnar på torsdag. Trots den allvarliga situationen med kraftiga översvämningar och vägar som rasat anser sig Gävle kommun inte behöva hjälp från andra myndigheter.
Väder • Publicerad 18 augusti 2021
På torsdag öppnar Gävles skolor igen efter det kraftiga regnoväder som orsakat stora översvämningar runt om i länet.
På torsdag öppnar Gävles skolor igen efter det kraftiga regnoväder som orsakat stora översvämningar runt om i länet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med anledning av regnmassorna i området fick onsdagens skolstart skjutas upp. Men i morgon får både grundskolebarn och gymnasieungdomar i Gävle kommun återvända till skolbänken.

Grundskolan Fridhemsskolan och förskolan Apelgården undantas från öppningen, den sista måste tillfälligt flytta till lokaler i Sörby förskola.

Annons

Skyfallen i Gävleområdet har på flera håll lett till översvämningar som skapar problem för flera olika samhällsfunktioner, däribland vägtrafiken. Men Maria Hasselgren, pressansvarig i Gävle kommun, säger på onsdagseftermiddagen att det nog inte kommer bli aktuellt med hjälp utifrån.

– Nej det tror jag inte i det här skedet, nu sjunker ju vattnet undan och man har läget under kontroll såvitt jag känner till. Regnet har slutat nu, det duggar lite lätt men det kommer inga ytterligare stora regnmängder, säger hon till TT.

Omfattningen oklar

Hon kan inte säga hur pass omfattande skador som regnet lämnat efter sig, men räddningstjänsten har fått förstärkning med bland annat pumpar från räddningstjänsten i Uppsala.

– - Det finns en hel del som kanske inte kan bedömas förrän vattnet sjunkit undan, och man ser hur omfattande skadorna är på byggnader och vilka insatser som behövts långsiktigt.

Gatu- och parkarbetare är ute och hjälper till så långt de kan för att se till att vattnet rinner undan och att vägarna ska bli farbara.

När det gäller skador på enskilda fastigheter som villor hänvisar kommunen till försäkringsbolagen.Om man behöver akut hjälp så är det räddningstjänsten man ska kontakta. Är man orolig för att få strömförande vatten ska man vända sig till Gävle energi.

– Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen och fortsätta göra vad vi kan för att upprätthålla våra grunduppdrag som gäller skola, vård och omsorg.

Gå inte ned i källare

Enligt Hasselgren försöker kommunen att sprida information i sina egna kanaler om de frågor som de kan hantera.

– Men vi har inte någon möjlighet att åka ut och pumpa i enskilda personers hem, det får man hantera själv eller med räddningstjänsten.

Fastighetsbolaget Gavlegårdarna med runt 14 000 lägenheter i Gävle uppmanar sina boende att inte gå ned i källare på grund av risken för att vattnet blir strömförande.

Annons

Erika Strandell, kommunikationschef, säger att nummer ett på prioriteringen är folks liv och hälsa.

– Vi fick signaler att folk av oro vill ner och kolla hur det står till och försöka rädda saker och annat. Och det där är inte bra, man kan göra sig illa och det kan vara så att vattnet leder el. Vår uppmaning är att inte rädda materiella ting utan att se riskerna, säger hon.

Fastighetsbolaget har under dagen gått ut med sms till alla boende och uppmanat till försiktighet. Vart de som eventuellt tvingas evakuera ska ta vägen är oklart.

Hemtjänsten fördröjd

Räddningstjänsten har upprättat en prioriteringslista och samhällsviktiga funktioner kommer i första hand.

– Det är naturligtvis fruktansvärt för dem som befinner sig i den situationen men räddningstjänsten har ju också begränsade resurser.

På hemtjänsten i Bomhus möttes personalen i morse av översvämmade lokaler och omklädningsrum där strömmen inte fungerar. Men enligt Maria Hasselberg har hemtjänsten i huvudsak kunnat komma fram även om det tagit längre tid än vanligt, det har inte kommit några rapporter om att någon farit illa och man har kunnat åka ut på alla larm.

Under natten översvämmades ett antal bilar och under dagen har man försökt ersätta med andra bilar så att hemtjänsten kan jobba som de ska under kvällen och natten. Kommunen har ansvar för all hemtjänst under natten oavsett bolag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons