Annons
Nyheter

Skönhetsindustrin pressas i krisen

Landets skönhetssalonger är hårt drabbade, först av pandemin och nu av den ekonomiska krisen. Antalet konkurser har ökat de senaste tre åren.
– Kunderna bokar helt enkelt inte, säger hudterapeuten Annica Green.
Ekonomi • Publicerad 4 februari 2023
Landets skönhetssalonger har drabbats hårt, först av pandemin och nu den ekonomiska krisen. Arkivbild.
Landets skönhetssalonger har drabbats hårt, först av pandemin och nu den ekonomiska krisen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Antal konkurser 2015–2022.
Antal konkurser 2015–2022.Foto: Johan Hallnäs
Annica Green, hudterapeut i Västerås.
Annica Green, hudterapeut i Västerås.Foto: David Gimlin
Desiree Blomberg, generalsekreterare i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.
Desiree Blomberg, generalsekreterare i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.Foto: Myrehed Per

Hur mycket pengar har människor kvar till ansiktsbehandling när elräkningen väl är betald? Den frågan ställer sig nog en del som jobbar på skönhetssalonger just nu.

Malin Tivlin, ordförande i Sveriges hudterapeuters riksorganisation, beskriver branschen som stor, men samtidigt skör i tider av ekonomisk oro.

Annons

– Man behöver el och mat för att överleva. Men man behöver kanske inte gå till en frisör, gå på ansiktsbehandling eller göra sina naglar. Vid en väldigt stor kris är det det som kommer att få stryka på foten, säger hon.

Dags igen

Under de senaste tre åren märks en markant ökning när det gäller konkurserna för skönhetssalonger. 2020 var konkurserna 49 stycken, både 2021 och 2022 var de 56, enligt siffror från SCB. Det kan jämföras med 2015 när bara 17 skönhetssalonger gick i konkurs.

Hudterapeuten Annica Green i Västerås startade eget 1991. Inom kort hamnade hon mitt i 90-talets ekonomiska kris. Nu är det dags igen.

Under hösten har Annica Green sett bokningarna gå ner på allt från ansiktsbehandlingar till fotvård, vaxning och lash lift. I januari uppskattade hon antalet bokningar till 30 procent lägre än ett vanligt år.

– Även om jag har öppnat upp till klockan sju var och varannan kväll så har jag inte haft bokningar ändå, säger hon.

Annica Green har nu bytt till en lokal med billigare hyra. Samtidigt ser hon hur kollegor tvingas stänga.

– Många lägger ner helt enkelt. Det har varit mycket sånt bara nu under januari, säger hon.

Malin Tivlin, ordförande i Sveriges hudterapeuters riksorganisation, vittnar om en skönhetsbransch som har tagit mycket stryk under pandemins restriktioner.

– Nu är det många som försöker hitta vägar för att klara sig igenom det här. Jag tror inte att vi har sett botten än. Det kommer att vara tufft ett tag framöver.

"Oro i branschen"

Desiree Blomberg, generalsekreterare i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, som bland annat organiserar massörer, säger att det är lite för tidigt att se hur räntehöjningar och elpriser påverkar. Men även hon tror att 2023 kommer att bli tufft för medlemmarna.

Annons

– I höstas såg vi en svag återhämtning efter pandemin, folk har suttit hemma och har ont i ryggen och liknande. Det har varit ganska mycket bokningar. Men nu är det lite svajigt. Vi känner att det är oro i branschen.

– Vi ser jätteallvarligt på läget. Vi tittar på hur vi ska kunna få våra medlemmar att överleva. Vi vill att de ska kunna fortsätta jobba med det de har utbildat sig till.

Fakta: Konkurser

Under januari ökade konkurserna med 47 procent jämfört med januari ifjol. Det är det högsta antalet konkurser på tio år, enligt kredit- och affärsinformationsföretaget UC.

Värst drabbad under januari var transportsektorn, där antalet konkurser ökade med 150 procent.

Antalet konkurser när det gäller skönhetssalonger var 56 stycken både 2022 och 2021. 2020 var samma siffra 51 och 2019 var antalet konkurser 35, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Går man några år tillbaka i tiden var det endast 17 skönhetssalonger som gick i konkurs 2015.

Källa: SCB, UC

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons