Annons
Nyheter

Skred och strömlöst efter cyklon i Nya Zeeland

Cyklonen Gabrielle har ställt till stora problem i Nya Zeeland, där hundratusentals personer är utan ström efter ovädret, enligt nyhetssajten Stuff.
Flera hus har förstörts i jordskred, medan andra bostäder ligger helt under vatten.
Nya Zeeland • Publicerad 14 februari 2023
Stora vattenmassor i Te Awanga, sydöst om Auckland på Nordön.Foto: Warren Buckland/AP/TT
På tisdagsmorgonen svensk tid hade det fallit så här mycket regn över Nya Zeeland under ett dygn.Foto: Johan Hallnäs/TT
Översvämmade vägar i Whangarei.Foto: Michael Cunningham/AP/TT

– Det här är den största störningen i elnätet sedan cyklonen Bola, säger energiminister Megan Woods vid en presskonferens, och syftar på en cyklon som drabbade landet 1988.

Gabrielle for fram över Nya Zeelands norra ö under natten mot tisdagen och har lämnat stor förödelse efter sig. På sina håll varnas det fortsatt för kraftigt regn och hårda vindar, även om det värsta av ovädret har dragit förbi.

Annons

– Vi håller fortfarande på att evakuera människor. Vi har dålig mobiluppkoppling och är rätt upptagna. Det är rätt tragiskt, folk har förlorat sina hem, säger Glenn Gowthorpe, aktiv i livräddningssällskapet i Muriwai, vid 16-tiden på eftermiddagen, till TT.

Brandman saknas

Flera jordskred har inträffat och en brandman saknas i Muriwai på västkusten. Amber Rhodes och hennes familj fick fly för sina liv när deras bostad förstördes i ett skred i närliggande Karekare.

– Jag sade: "Jag tror att vi måste evakuera" och vi började samla på oss grejer. Sedan hörde vi ett ljud och jag sade: "Ut, ut, ut". Sedan sprang vi ut för trappan och trappstegen hade delat på sig. Det var som en film där du ser husen glida ned bakom dig, och du springer för ditt liv, säger hon till Stuff.

På andra sidan Nordön, i området Hawke's Bay, rapporteras människor ha fått ta skydd på sina tak undan kraftiga översvämningar, då floder svämmat över. Bilder i lokala medier visar byggnader där vattennivån nått taken.

Soldater har satts in

I samhället Raparapaririki har det fallit 568 millimeter regn på två dygn och vindbyar på uppemot 35 meter per sekund har uppmätts, enligt New Zealand Herald.

Ett nationellt nödläge har utlysts, och omkring 150 soldater från landets försvarsmakt har satts in i hjälparbetet, uppger försvaret. Hundratals boende har evakuerats.

– Det här är bara den tredje gången i Nya Zeelands historia som ett nationellt nödläge utlysts. Det här är en aldrig tidigare skådad väderhändelse som kommer att ha stor påverkan på stora delar av Nordön, säger krisministern Kieran McAnulty vid en presskonferens.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons