Annons
Nyheter

Skredet i Stenungsund utreds som miljöbrott

Jordskredet i Stenungsund har fått en ny brottsrubricering. Ärendet utreds nu som misstänkt miljöbrott.
Olyckor • Publicerad 25 september 2023
Brottsrubriceringen efter skredet i Stenungsund har ändrats från grov allmänfarlig ödeläggelse till miljöbrott.
Brottsrubriceringen efter skredet i Stenungsund har ändrats från grov allmänfarlig ödeläggelse till miljöbrott.Foto: Hanna Brunlöf Windell/TT

Inledningsvis var brottsrubriceringen grov allmänfarlig ödeläggelse. I övrigt, skriver polisen på sin hemsida, "finns ingen ny information som kan lämnas ut från förundersökningen".

Förundersökningen leds av åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Annons

Det var under natten mot lördagen som ett omfattande jordskred ägde rum vid E6 i Stenungsunds kommun. Vad som orsakat skredet är ännu oklart.

HannaSofie Pedersen vid Statens geotekniska institut (SGI) sade till P4 Väst i söndags att jordskred generellt sker av två anledningar: ett intensivt regn som sipprar ned i jordmassorna eller av mänsklig påverkan som försämrat jämvikten. Alternativt en kombination av de båda.

Redan 2020 varnade länsstyrelsen Stenungsund kommun om riskerna med att bygga i området. I närheten av området finns en byggarbetsplats där det tidigare har sprängts, men det är oklart om det har påverkat.

Det har även förekommit medieuppgifter om att det dumpats stora mängder schaktmassor i närheten av motorvägen, i strid med givna tillstånd.

Tre personer skadades lindrigt till följd av skredet.

Fakta: Miljöbrott

Miljöbrott berör till exempel markområden, vatten eller ekosystem.

Det är något som bryter mot de bestämmelser som reglerar vad man får eller inte får göra i miljö och natur.

Exempelvis kan det handla om utsläpp av skadliga ämnen, och gärningar som är skadliga för skyddade områden eller skyddade arter. Det kan bland annat också vara att bryta mot de tillstånd och villkor som gäller för miljöfarlig verksamhet och miljöfarlig kemikaliehantering.

Straffet är böter eller fängelse i högst två år. Vid grovt brott gäller fängelse i mellan sex månader och sex år.

För grovt artskyddsbrott är det fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Har brottet begåtts inom en näringsverksamhet kan det även utdömas en företagsbot på mellan 5 000 kronor och 10 miljoner kronor.

Källor: Polisen och Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons