Annons
Nyheter

Skriande brist på östrogenplåster i Sverige

Medicin • Publicerad 1 februari 2023
Östrogen som tas via huden är restnoterat på många apotek. Arkivbild.
Östrogen som tas via huden är restnoterat på många apotek. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Redan i somras rådde det en månadslång brist på östrogenplåster mot klimakteriebesvär. Nu har situationen förvärrats ytterligare.

Restnoteringen gäller alla östrogenläkemedel som tas genom huden, det vill säga plåster, gel och spray och bristen beskrivs som "skriande och utbredd", skriver Läkartidningen.

Annons

I vissa fall kan den som ordinerats östrogen via huden byta till ett läkemedel i tablettform. Det gäller dock långt ifrån alla. Kvinnor som har haft blodproppar eller leverpåverkan och kvinnor som har genomgått överviktskirurgi kan inte ta tabletter i stället.

"Det är inte så att någon kommer att dö om de inte får behandling, men livskvaliteten påverkas markant", säger Natalia Cruz, läkare på Capio Gynekologi i Solna, till tidningen.

Situationen har lett till att många gynekologer är nerringda.

"Det är väldigt många som vänder sig till oss. I öppenvården får vi 10 till 20 frågor varje dag", säger Natalia Cruz,

Först i maj räknar tillverkaren Sandoz, som har brist på östrogenplåster i alla styrkor, att läkemedlet ska finnas på apoteken igen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons