Annons
Nyheter

Nöjd Biden har undertecknat skuldtakslagen

USA:s president Joe Biden har undertecknat skuldtakslagen Därmed har en "katastrofal" situation och statsbankrutt avvärjts, konstaterar Vita huset.
USA • Publicerad 3 juni 2023
USA:s president Joe Biden har nu undertecknat skuldtakslagen. Arkivbild från 1 juni.
USA:s president Joe Biden har nu undertecknat skuldtakslagen. Arkivbild från 1 juni.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Senaten godkände lagförslaget i torsdags sedan representanthuset gett sitt ja i onsdags.

Förslaget förhandlades fram i förra veckan av presidenten, demokraten Joe Biden, och den republikanske talmannen Kevin McCarthy.

Annons

Vita huset tillkännagav undertecknandet – som ägde rum privat inne i Vita huset – i form av ett uttalande i ett e-postmeddelande.

Där tackar Biden ledarna för de två stora politiska partierna i kongressen för samarbetet och partnerskapet.

Få är helt nöjda med uppgörelsen, men många ledamöter anser att kompromissen är bättre än alternativet – att USA hamnar i svår finansiell turbulens, vilket skulle få effekter för hela världsekonomin.

I representanthuset röstade 314 för lagförslaget och 117 röstade emot. Av dem som röstade emot var 71 republikaner och 46 demokrater.

I senaten röstades förslaget igenom med siffrorna 63–36, där främst republikaner röstade nej.

Biden höll inför undertecknandet ett tal till nationen från Ovala rummet. Presidenten hyllade då majoritetsledaren i representanthuset, republikanen Kevin McCarthy, som han förhandlat fram uppgörelsen med. Även andra ledare i kongressen lyftes fram av presidenten för att de "säkerställt att lagstiftningen antagits snabbt".

– De agerade ansvarsfullt och satte landets bästa före politiken.

Fakta: Skuldkrisen i USA

Formellt slog USA i skuldtaket – på 31,4 biljoner dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.

Följdeffekterna om USA får svårt att betala skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.

Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.

Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons