Annons

Skurup om slöjförbud: "Strider inte mot lagen"

Ett slöjförbud i skolan strider inte mot lag eller författning, bedömer Skurups kommunstyrelse.
Politik • Publicerad 26 februari 2020
Skurups kommunstyrelse har beslutat hur överklagandet av slöjförbudet ska bemötas. Arkivbild.
Skurups kommunstyrelse har beslutat hur överklagandet av slöjförbudet ska bemötas. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Planerna på att införa ett sådant slöjförbud i en kommande integrationsplan har överklagats av Vänsterpartiet till förvaltningsrätten. Nu har Skurups kommunstyrelse beslutat hur överklagandet ska bemötas.

I ett yttrande, som ännu inte har nått domstolen, hänvisas till att Europadomstolen flera gånger har prövat frågan om muslimsk huvudduk kan förbjudas i offentlig undervisningsverksamhet. "Europadomstolen har i samtliga dessa fall med stöd av artikel 9.2 godtagit förbud att bära muslimsk sjal (hijab) eller liknande", skriver Skurups kommun i ett pressmeddelande.

Annons

Artikeln som åsyftas finns i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Skurup hänvisar också till att svensk lag är underställd denna konvention.

Bakom motionen om slöjförbud i Skurups skolor står Sverigedemokraterna. Den röstades igenom i kommunfullmäktige den 16 december med stöd av Moderaterna och det lokala Skurupspartiet. Förbudet har inte börjat tillämpas ännu, utan ska först föras in i en kommunal integrationsplan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons