Annons
Nyheter

Skyddsjakt på varg även i norra Skåne

Skyddsjakten på en varg som angripit tamdjur i södra Sverige utökas nu till norra Skåne. Tidigare har samma beslut fattats i delar av Kronobergs län.
Djur • Publicerad 15 november 2022
Skyddsjakt på en varghane som attackerat tamdjur utökas nu till delar av norra Skåne. Arkivbild.
Skyddsjakt på en varghane som attackerat tamdjur utökas nu till delar av norra Skåne. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT

"­I söndags trädde ett skyddsjaktbeslut i kraft i Kronobergs län efter ett femte angrepp på tamdjur. Det finns en uppenbar risk för ytterligare angrepp i området, och länsstyrelsen Skåne anser att skyddsjakten även bör omfatta ett område i norra Skåne där samma varg har begått angrepp", säger Nils Carlsson, tillförordnad enhetschef på länsstyrelsen i Skåne, i ett pressmeddelande.

Dna-analyser har visat att en och samma hanvarg sedan mitten av juli har begått åtminstone fyra angrepp på tamboskap i Kronobergs län. Samma varg ska i början av augusti ha angripit får i skånska Osby kommun och har tidigare svarat för angrepp i Hallands län.

Annons

"Länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att undvika ytterligare angrepp. Vi förordar rovdjursavvisande stängsling som en långsiktig lösning, men det är inte en realistisk lösning på kort sikt med tanke på alla de små beteshagarna i det aktuella skogslandskapet", säger Nils Carlsson.

Skyddsjaktsområdet i Skåne berör delar av Osby och Hässleholms kommun. I Kronobergs län rör det delar av Ljungby, Markaryd och Älmhults kommun. Skyddsjakten gäller till och med den 27 november.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons