GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

580 000 skyddsförkläden till Ukraina

Ukrainakriget • Publicerad 24 juni 2022
MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) beredskapslager i Kristinehamn. Arkivbild.
MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) beredskapslager i Kristinehamn. Arkivbild.Foto: Tommy Pedersen/TT

EU har beslutat att skicka 580 000 skyddsförkläden från det sjukvårdslager som finns i Sverige till Ukraina, där det råder brist på sjukvårdsutrustning, meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på sin sajt.

Sverige är ett av länderna i EU som sedan 2020 har i uppdrag att ansvara för gemensamma beredskapslager för sjukvårdsutrustning, som är tänkt att kunna användas när EU-ländernas egna resurser inte räcker till.

Skyddsförklädena ska skickas via en koordineringscentral i Polen, där man samordnar hjälpsändningar vidare till Ukraina, skriver MSB.

"Lagret finns i värmländska Kristinehamn och nu aktiveras stödet för andra gången. Första gången lagret aktiverades var i oktober 2021 då Lettland, på grund av ett ansträngt läge på grund av covid-19, efterfrågade ventilatorer", säger Fredrika Lindholm, projektledare vid MSB.

Ukraina, som ansökte om EU-medlemskap tidigare i år, har efterfrågat stödet via EU:s civilskyddsmekanism ERCC.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.