Annons
Nyheter

Skyddszoner efter utbrott av fågelinfluensa

Runt 18 000 höns har slaktats efter ett utbrott av fågelinfluensa på en skånsk äggkläckningsfarm. Skyddszoner har upprättats eftersom 16 andra besättningar ligger i området.
Djur • Publicerad 9 januari 2021
Utbrottet har konstaterats på en stor äggkläckningsgård i Skåne. Arkivbild.
Utbrottet har konstaterats på en stor äggkläckningsgård i Skåne. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det för fåglar mycket smittsamma viruset H5N8 konstaterades på den stora anläggningen tidigare i veckan. Sedan dess har en rad åtgärder vidtagits av Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Bland annat har restriktionszoner upprättats inom en radie av tre och tio kilometer från anläggningen där det råder en så kallad stilleståndsperiod under resten av månaden.

Annons

Det innebär bland annat förbud mot att flytta djur utan tillstånd samt skärpta krav om att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar.

Stoppa smittan

Katharina Gielen, biträdande chef på Jordbruksverkets djuravdelning, berättar att 16 andra besättningar ligger inom området på tio kilometer. Två stycken ligger inom tre kilometer. Ännu har man inte sett någon spridning till dessa anläggningar.

– Den första preliminärdesinfektionen ska ha gjorts i går, sedan ska det gå 24 timmar och sedan börjar den här stilleståndsperioden på 21 dagar innan det finns möjlighet för oss att lyfta skyddsområdet på tre kilometer, säger hon till TT på lördagen.

Detta görs för att kontrollera att inga nya fall uppstår.

– Det blir mer administration, men min bild är att näringen är lika angelägen som oss om att få stopp på smittspridningen, säger Gielen.

Vilda vattenfåglar

Smittan har enligt SVA sannolikt kommit in från vilda vattenlevande fåglar och rådande väderförhållanden ger ökad risk för virusspridning. Myndigheten går nu igenom produktionsdata för att se om det finns några avvikelser som kan tyda på fler fall av smitta.

Fågelinfluensaviruset H5N8 är mycket smittsamt bland fåglar, men för människor bedöms smittorisken vara i stort sett obefintlig.

Under influensasäsongen har totalt sju fall av högpatogen (aggressiv) fågelinfluensa upptäckts på vilda fåglar i Sverige, sex i Skåne och ett på Gotland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons