Annons
Nyheter

Skyttedal ger inte upp om plats för KD i EU

Kristdemokraternas EU-parlamentariker och partiprofil Sara Skyttedal ger inte upp kampen om att kunna kandidera för en ny period i EU-parlamentet i valet nästa år.
Politik • Publicerad 14 april 2023
Kristdemokraternas EU-parlamentariker tänker försöka kandidera till ytterligare en period i valet till parlamentet nästa år. Arkivbild.
Kristdemokraternas EU-parlamentariker tänker försöka kandidera till ytterligare en period i valet till parlamentet nästa år. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson / TT

– Det har inte varit ett helt lätt beslut givet hur turbulent den senaste tiden har varit. Men jag har landat i att jag kommer att stå till förfogande i den interna processen, säger hon i en DN-intervju.

Hon syftar på provvalen inför EU-parlamentsvalet som KD inleder senare i vår.

Annons

För en månad sedan framkom det att Skyttedal hade polisanmält partisekreteraren Johan Ingerö för en händelse som ska ha inträffat efter en valvaka för EU-valet 2014. Förundersökningen lades ned men Ingerö lämnade sin post.

Det som ledde till polisanmälan var enligt Skyttedal en arbetsrelaterad konflikt de haft i vintras om uttalanden och intervjuer hon gjort om cannabis och eget bruk av cannabis. Hon kände sig illa behandlad igen.

Det hela utlöste en kris i partiet och Ebba Buschs ledarskap och hantering av konflikten har också väckt uppmärksamhet som partiet inte önskat. Hon kritiserade Ingerö för att inte ha fungerat som partisekreterare och Sara Skyttedal för att ha talat för en politik som inte KD har, trots att Skyttedal sagt att uttalanden om cannabisbruk var hennes egna, inte partiets. Skyttedag beskriver den senaste tiden som mycket tuff.

– Det har varit oerhört prövande för min familj och det har funnits stunder då jag på allvar har funderat om det är värt att fortsätta. Priset man betalar i politiken är väldigt högt. Vad händer när mina barn lär sig läsa och förstår vad som skrivs om mamma i sociala medier? säger hon till DN och fortsätter:

– Ja, jag har övervägt att lämna politiken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons