Annons
Nyheter

"Slatten" kan användas till fler vaccindoser

Vaccinet från Pfizer/Biontech levereras i flaskor innehållande fem doser. Men i själva verket kan det gå att få ihop sex doser från varje flaska, enligt Läkemedelsverket.
Coronaviruset • Publicerad 11 januari 2021
Flaskan innehåller enligt informationstexten fem doser, men de kan bli sex. Arkivbild.
Flaskan innehåller enligt informationstexten fem doser, men de kan bli sex. Arkivbild.Foto: Hendrik Schmidt/AP

Flaskorna med vaccin som Pfizer/Biontech levererar till EU innehåller på pappret fem doser, men fylls upp med mer än så.

– Många noterade att det var kvar så att man kunde ta ut sex doser per flaska, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist.

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gick i fredags ut med att den överblivna "slatten" kan användas som vaccindos. Och under måndagen kommer Läkemedelsverket gå ut med samma information, vilket Dagens Medicin var först med att rapportera.

För att det ska fungera krävs dock att sprutan eller nålen som används uppfyller speciella krav, och har en så kallad dödvolym på under 35 mikroliter.

– Dödvolymen är det som blir kvar i sprutan, och den får inte vara för stor. Då blir det inte en fullständig dos, säger Charlotta Bergquist.

Om det inte finns tillräckligt med vaccin kvar efter fem doser är det mycket viktigt att "slatten" inte blandas med andra "slattar".

– Då är det risk för mikrobiologisk kontamination, säger Charlotta Bergquist.

På måndagen kom också nyheten att läkemedelsbolaget Modernas vaccin börjat levereras till EU-länderna samt Norge och Island. EU har sammanlagt beställt 160 miljoner vaccindoser från Moderna med leverans under 2021.

"Att distribuera i hela EU är ett av de största logistiska åtaganden som Moderna har mött sedan starten för tio år sedan" säger Modernas EU-chef Dan Staner i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons