Slipper skadestånd för hakkors i böcker

Brott • Publicerad 4 oktober 2019
Sölvesborgs kommun har strukit skadeståndskravet mot en tidigare anställd som åtalats för att ha ristat hakkors i biblioteksböcker. Arkivbild.
Sölvesborgs kommun har strukit skadeståndskravet mot en tidigare anställd som åtalats för att ha ristat hakkors i biblioteksböcker. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sölvesborgs kommun drar tillbaka skadeståndskravet mot en kommunanställd som åtalats för att ha ristat in hakkors i ett stort antal böcker på ett bibliotek.

Inför rättegången om misstänkt hets mot folkgrupp krävde kommunen 7 000 kronor i skadestånd för de förstörda böckerna.

Samtidigt ville kommunen sparka honom från sin tjänst, men hans fackliga organisation motsatte sig detta eftersom mannen nekat till brottet. Följden blev en förhandling som ledde till en överenskommelse om att mannen får lämna sin tjänst och i gengäld får fyra månadslöner av kommunen. I överenskommelsen står det också att ingen part har rätt att framställa några ytterligare anspråk.

– I och med den formuleringen kan vi ju inte ha kvar vårt skadeståndskrav. Så vi har vänt oss till åklagaren med en begäran om att skadeståndskravet återkallas, säger kommunchef Lars Ericsson till .

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.