Slogs medvetslös på rättspsyk i Trelleborg

En patient på rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg attackerade en anställd genom att kasta ett bord över henne. Sedan överröstes kvinnan av knytnävsslag tills hon blev medvetslös. Händelsen, som inträffade i slutet av augusti, har anmälts till polis och Arbetsmiljöverket, rapporterar .
Arbete • Publicerad 3 oktober 2019
Arbetsmiljöverket ska granska en våldsincident på rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg. Arkivbild.
Arbetsmiljöverket ska granska en våldsincident på rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg. Arkivbild.Foto: Naina Helen Jåma/TT

Kvinnans arbetskamrater lyckades avstyra våldet och tillkalla ambulans. Det är dock inte första gången som den misstänkta patienten uppvisar våldsamma tendenser gentemot personal, skriver tidningen. Enligt avdelningens verksamhetschef sker våldsamma utfall varje månad, och i nuläget finns tre anmälningar om våld från den aktuella patienten.

Facket har lyft frågan om bemanningen är tillräcklig, och en anonym kollega vittnar om sämre grundbemanning, att många slutar samt att det är svårt att rekrytera ny personal.

– Ofta vet man inte vem man jobbar med från dag till dag eller från natt till natt. Det känns inte alls tryggt på en rättspsykiatrisk klinik. Där brister det kraftigt, säger kollegan till TA.

Kliniken tillbakavisar påståendet om lägre bemanning. Nu har Arbetsmiljöverket inlett en granskning av händelsen och av hur Rättspsykiatriskt centrum arbetar med säkerheten för sin personal. Den aktuella patienten har flyttats till en annan avdelning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.