Annons
Nyheter

Slutgiltigt tyskt nej till polsk krigsersättning

Polen • Publicerad 3 januari 2023
Tyskland avslår Polens begäran av krigskompensation. Arkivbild.
Tyskland avslår Polens begäran av krigskompensation. Arkivbild.Foto: Michal Dyjuk/AP-TT

Tyskland avslår nu formellt Polens begäran om mångmiljardkompensation för krigsskador under andra världskriget. Det framgår av ett uttalande från det polska utrikesdepartementet.

Den polska regeringen har återkommande framfört krav om krigsskadestånd från Tyskland, med anledning av den skada landet vållade Polen i samband med ockupationen under andra världskriget. Så sent som i höst begärde Polen motsvarande 14 000 miljarder kronor av Tyskland, vilket nu formellt avslås.

Annons

"Enligt den tyska regeringen är frågan om reparation och kompensation för krigsskador fortsatt stängd, och den har inte för avsikt att ingå förhandlingar", säger det polska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Tyskland har tidigare motiverat sin hållning med att Polen 1953 avsade sig alla kompensationskrav mot dåvarande Östtyskland, och att saken sedan länge är utagerad.

Samtidigt framhåller den polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) att Tyskland fortsatt bär ett "moraliskt ansvar" för invasionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons