Annons
Nyheter

Småföretagare permitterar medan oron växer

Rabatterade arbetsgivaravgifter och permitteringsstöd gör skillnad för många företag under krisen. Men inte för alla.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2020
Jens Petersson i Gnosjö är ytterligare en i raden av direktörer som är nöjd med de statliga krisinsatserna. Både korttidspermitteringarna och rabatten på arbetsgivaravgifter hjälper, anser han.
Jens Petersson i Gnosjö är ytterligare en i raden av direktörer som är nöjd med de statliga krisinsatserna. Både korttidspermitteringarna och rabatten på arbetsgivaravgifter hjälper, anser han.Foto: Privat
Masoud Bazargan, tillverkare av choklad med sitt företag Lyxkonfektyr, vet inte hur han ska göra med produktionen inför julen. Det är nu han måste börja planera, men finns kunderna kvar till jul?
Masoud Bazargan, tillverkare av choklad med sitt företag Lyxkonfektyr, vet inte hur han ska göra med produktionen inför julen. Det är nu han måste börja planera, men finns kunderna kvar till jul?Foto: Fredrik Sandberg/TT
Många företag behöver stöd här och nu. Lån och grejer hjälper inte, säger Dan Nilsson vd på KWD Group i Nyköping.
Många företag behöver stöd här och nu. Lån och grejer hjälper inte, säger Dan Nilsson vd på KWD Group i Nyköping.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tobias Wångmar, vd för Gösta Samuelsson Bil i Ludvika, är nöjd med regeringens åtgärder. "Det har räddat oss från varsel, vilket jag är oerhört tacksam för."
Tobias Wångmar, vd för Gösta Samuelsson Bil i Ludvika, är nöjd med regeringens åtgärder. "Det har räddat oss från varsel, vilket jag är oerhört tacksam för."Foto: Privat
Enligt Annelie Pettersson, vd för Harry Larsson Bygg, har företaget ännu inte drabbats ekonomiskt av coronakrisen. Folk stannar hemma och passar då på att få något gjort med huset. Drar krisen ut på tiden kan läget dock bli annorlunda, påpekar hon.
Enligt Annelie Pettersson, vd för Harry Larsson Bygg, har företaget ännu inte drabbats ekonomiskt av coronakrisen. Folk stannar hemma och passar då på att få något gjort med huset. Drar krisen ut på tiden kan läget dock bli annorlunda, påpekar hon.Foto: Privat

Regeringen har presenterat krispaket efter krispaket för att rädda företag och jobb. Dessutom har Riksbanken försökt skapa förutsättningar för utlåning, genom att ge bankerna möjlighet att låna räntefritt.

Men hjälper det? Så här säger några småföretagare som TT talat med om krisåtgärderna:

Annons

Chokladtillverkaren Masoud Bazargan

Kommer det att finnas kunder kvar till jul? Masoud Bazargan, som driver företaget Lyxkonfektyr i Vällingby, måste redan nu börja planera för årets stora försäljningstopp till jul. Men det är inte lätt när läget är så ovisst.

– Det är skrämmande. Jag vet inte om jag vågar producera. Förpackningsmaterialet har jag redan köpt in, men konfektyr är ju livsmedel, så det går inte att spara.

Hittills har han tappat en del försäljning sedan virussmittan slog till. Han kan dock inte använda det direktstöd till företagare som presenterades i slutet av april, eftersom tappet inte varit tillräckligt stort. I hans fall är det framtiden som är problemet. Han säljer mycket via grossister till chokladbutiker, hotell och restauranger, särskilt till jul.

– En del kunder har noll i försäljning.

Han tittar på möjligheten att korttidspermittera.

Om Masoud Bazargan fick önska något för framtiden så vore det någon slags garanti för små företag. Han har drivit upp sitt själv och fått det att växa och bli lönsamt sedan slutet av 1990-talet.

Han ger inte så mycket för de lånestöd som presenterats, och tycker också att villkoren är orättvisa mellan små och stora företag.

– Stora bolag kan både dela ut pengar till aktieägarna och få stöd. Men vi har inte den tryggheten. Finansministern säger att vi måste spara pengar så att vi har tills efter krisen. Men det är nu de behövs, säger han.

Annons

Verkstadsföretagaren Dan Nilsson

Ännu har inte KWD Group i Nyköping drabbats så hårt av coronakrisen. Men visst finns osäkerheten inför framtiden, berättar vd Dan Nilsson.

Koncernen har flera bolag som är underleverantörer inom industrin, bland annat tillverkar de delar till takpannemaskiner. Totalt har gruppen ett 50-tal anställda. Inga av de stödpaket som lanserats har behövts hittills.

– Ett av bolagen är mer exportinriktat än de andra, och där har våra kunder utomlands stängt, så det påverkas, säger han.

Dan Nilsson tror att det vi har framför oss kommer att bli lika illa som under finanskrisen.

– Vi ligger sent i konjunkturkedjan. Men vi tror att vi kan få se effekter nästa år.

Många friska företag kommer gå under, gissar han.

– Problemet för många är likviditeten, de har inte pengar att betala ut löner med. Då spelar det ingen roll om företag får rabatt på arbetsgivaravgifterna.

De stödpaket som lagts fram får ingen effekt, som till exempel Riksbankens räntefria utlåning till bankerna. Helt feltänkt, tycker han, eftersom risken hamnar på banken. Inte ens direktstödet, som presenterades i slutet av april, fungerar. De pengarna kommer för sent, förklarar han.

Annons

– Många företag behöver stöd här och nu. Lån och grejer hjälper inte.

Om han fick önska något i stödväg så vore det framför allt enklare och snabbare permitteringsregler, och att staten tog en större del av lönekostnaden.

Bilhandlaren Tobias Wångmar

Även bilförsäljningen påverkas av det ekonomiska läget.

– Man avvaktar lite och ser vad som händer, både på privat- och företagssidan. Men det känns mer positivt nu än vad det gjorde för någon månad sedan, det har varit mer aktivitet bland kunderna under de senaste två veckorna, säger Tobias Wångmar, vd för Gösta Samuelsson Bil i Ludvika, med cirka 55 anställda.

Framöver är läget mer osäkert, men bilhandlaren är positiv.

– Ingen vet ju hur det kommer att utvecklas, men det finns positiva signaler och det finns ett uppdämt behov den dagen det väl vänder, säger Wångmar.

Bolaget har korttidspermitterat “några personer” och Tobias Wångmar välkomnar de stödåtgärder som regeringen vidtagit.

– Det har räddat oss från varsel, vilket jag är oerhört tacksam för. Nu är vi betydligt mer startklara när det väl vänder, för jag tror att det kommer vända och då vill vi ha vår kompetens och personal.

Annons

Byggföretagaren Annelie Pettersson

Desto bättre går det inom byggsektorn, i alla fall för Harry Larsson bygg i Falkenberg, med ett trettiotal anställda.

– Vi ser ingen avmattning i inkommande jobb. Folk reser inte utan är hemma, då kanske man vill bygga på altanen eller fixa hemma. Vi har alltid mycket på våren och så även nu, säger vd Annelie Pettersson.

I och med att jobben har kommit in har det inte varit aktuellt att permittera eller ta del av andra stödåtgärder. Framtiden är däremot mer oviss, om coronapandemin skapar en lågkonjunktur kan även byggbolaget få det svårt.

– Fortsätter krisen kommer vi känna av det, om folk blir arbetslösa och inte har råd att renovera eller bygga om. Men om vi får en avmattning så blir det med en fördröjning på kanske ett halvår, säger Annelie Pettersson.

Jens Petersson i Gnosjö

Till Gnosjö laserstans har krisen nått nu.

– Det har gått bra tills nu. Normalt har vi inga långa kontrakt, vi jobbar med fyra, fem veckors framförhållning. Men nu har vi betat av de inneliggande beställningarna, säger Jens Petersson, vd på GLS Industries, som förutom företaget i Gnosjö också har två andra bolag i Småland.

Annons

I Gnosjö har tjänstemännen just korttidspermitterats, och det väntar också inom produktionen.

Ett av gruppens bolag är underleverantör till bland annat ABB och Atlas Copco. Där är prognoserna relativt bra. Men för kunder inom entreprenad och truckbranschen ser det tuffare ut.

Ändå, trots att det börjar kärva, är Jens Petersson både hoppfull och tacksam. Han tycker att staten gör vad som går för att hjälpa till, och både korttidspermitteringarna och rabatten på arbetsgivaravgifter hjälper.

– Här i Gnosjö har vi haft svårt att få tag på folk under många år. Nu när vi har hittat bra personal så vill vi behålla den, säger Jens Petersson.

Bakgrund: Krispaketen och kritiken

Sedan coronaviruset blev det dominerande samtalsämnet runt många fikabord har olika stöd presenterats till små och medelstora företag. Men kritiken har inte låtit vänta på sig. I några fall har reglerna skruvats på, och fler och fler stödåtgärder har presenterats. Här är några av dem:

11 mars: Företag får anstånd med arbetsgivaravgifter och preliminär skatt i upp till ett år. Staten tog dock en ränta på drygt 6 procent på uppskovet, vilket kritiserades från flera håll.

13 mars: Riksbanken offentliggör räntefria lån på 500 miljarder kronor som ges till bankerna, som via bankerna i sin tur ska låna ut till coronadrabbade företag. Bankerna lånar dock ut pengarna på vanliga marknadsmässiga villkor, vilket kritiserats från många håll. De små företagen i krisbranscherna som behöver stöd kan inte få lån i bankerna, enligt kritikerna, eftersom deras intäkter försvunnit i ett slag.

Räntan på uppskovet kommer att sänkas, under de första sex månaderna av uppskovet är räntan bara 1,25 procent.

16 mars: Korttidspermittering på upp till 60 procent av lönekostnaden möjliggörs. Staten tar också över sjuklöneansvaret. Nivån på statens ansvar för korttidspermitteringar kritiserades dock. För lite, ansåg kritikerna, och hänvisade till andra länder där staten ersätter högre nivåer.

25 mars: Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för upp till 30 anställda. Dessutom presenteras statliga lånegarantier på 70 procent av nya lån hos företag.

14 april: Korttidspermitteringen utökas till att omfatta 80 procent av lönekostnaden.

30 april: Företag ska få direkt stöd för sina fasta kostnader baserat på hur mycket omsättning man tappat. Gäller för mars och april 2020.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons