Annons

Svensk storseger och drömstart i EM

Det fruktade schweiziska anfallet sprang in i en svensk försvarsmur.
Det och Andreas Palickas drömspel i målet bäddade för en svensk kanonstart i EM på hemmaplan. Det blev seger med hela 34–21 inför ett gult publikhav i Scandinavium.
Handboll • Publicerad 10 januari 2020
Jerry Tollbring jublar under Sveriges lyckade EM-premiär mot Schweiz.
Jerry Tollbring jublar under Sveriges lyckade EM-premiär mot Schweiz.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

De svenska spelarna hade inför premiärmatchen i handbolls-EM varnat för Schweiz sju mot sex-anfall, det vill säga med en extra utespelare i stället för målvakten.

Dessutom fick svenska försvarsklippan Max Darj två tidiga utvisningar som gjorde att tränarna valde att sätta honom på bänken under en period.

Annons

Schweiz inledde piggt och var ett steg före i målgörandet under matchens första minuter. Men Sverige vände 2–3 till 6–3 efter knappt åtta minuter.

Sedan började Schweiz spela med sju utespelare i anfallet. Spelsättet gav en handfull mål för de rödvita under den första halvleken. Men Sverige gjorde lika många när man fick kontra, eller skjuta, mot en schweizisk målbur där målvakten inte fanns på plats.

Palicka tvåmålsskytt

Bland annat gjorde målvakten Andreas Palicka två mål i rad med skott över hela planen när hemmalaget ryckte till 11–5.

– Vi fick en jätteträff i vårt försvarsspel i 6 mot 7 framför allt som gjorde oss väldigt trygga snabbt, säger assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

– Vi fick straffa dem med några långa kast, då kände jag att de skulle få svårt att vända på det här när de dragit ut sitt ess så tidigt.

Schweiz offensiva spel bidrog till att första halvlek blev en målfest. Men Sverige var det bättre laget, och gick till pausvila med hela 20–13 i ledning.

Samtidigt var Andreas Palicka utmärkt i det svenska målet – med 18 räddningar på 38 skott var han 47-procentig. Det gjorde att siffrorna i slutet av matchen rann iväg och premiären blev den drömstart som Sverige hade hoppats på.

Slovenien nästa

– Hade man fått gissa att någon skulle göra en stormatch i dag är det ju ”Palle”, säger Martin Boquist.

– Han har sett jättefin ut på träningarna och när han blir påhejad av elva tusen i gula t-shirtar är sannolikheten för att Palle är bra rätt hög.

Bästa målskyttar i Blågult var Kim Ekdahl du Rietz, Jerry Tollbring och Andreas Nilsson, med sex mål vardera.

Gruppspelet fortsätter för Sverige på söndag. Då ställs Blågult mot Slovenien, där Ljubomir Vranjes är förbundskapten. Det blir troligen en tuffare uppgift. Slovenien slog Polen med 26–23 i sin första match på fredagen.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons