Annons
Nyheter

Småspararnas bankfavoriter faller tungt

Den dystra börsutvecklingen har fått småsparare att reagera. Såväl hos Nordnet som Avanza togs det ut mer pengar än vad som sattes in under september.
Ekonomi • Publicerad 5 oktober 2022
Avanza faller tungt. Arkivbild.
Avanza faller tungt. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Förra månaden innebar ett kursras på omkring 9 procent för Stockholmsbörsen. Detta samtidigt som inflationen fortsatte att hålla i sig.

Konsekvensen syns hos storbankernas utmanare – Nordnet och Avanza – som traditionellt attraherar småsparare.

Annons

Båda bankerna redovisar för första gången i år ett nettoutflöde, det vill säga sparare tog ut mera pengar än de satte in.

För Avanza handlar det om 220 miljoner kronor, vilket kan jämföras med insättningar på 2,88 miljarder månaden innan.

"Utflödet påverkades negativt av osäkerheten i marknaden där den senaste tidens räntehöjningar gjorde att framför allt företagskunder flyttade ut likvida medel från Avanza till sparkonton med högre ränta", skriver Avanza i ett pressmeddelande.

För Nordnet handlar det om ett nettoutflöde på 700 miljoner kronor (jämfört med inflöde på 3,1 miljarder kronor i augusti).

Siffrorna är anmärkningsvärda då negativa resultat inte ens förekom under pandemins utbrott våren 2020 som föranledde kraftiga börsnedgångar.

Lite tröst för båda två är dock att kundtillströmningen inte minskar utan ökade under september– för Avanza med drygt 7 000 kunder medan det för Nordnet handlar om 12 800.

På Stockholmsbörsen får dock dagens besked en kraftig reaktion. Nordnet rasar med 7,4 procent medan Avanza är ned 6,6 procent.

Medan banksektorn klarat sig förhållandevis bra under årets kraftiga nedgång är Avanza ned nästan 50 procent sedan årsskiftet och Nordnet har backat med drygt 27 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons