Annons

SMHI varnar för förfrysning

SMHI klass 1-varnar för vind med stark kyleffekt i norra Sverige.
Väder • Publicerad 27 januari 2020
SMHI har utfärdat en varning i Norrbottens län för stark kyleffekt från vinden. Arkivbild.
SMHI har utfärdat en varning i Norrbottens län för stark kyleffekt från vinden. Arkivbild.Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Varningen gäller för norra Lapplandsfjällen, i området mellan Padjelanta och Torneträsk. Där är redan temperaturen omkring minus 20 grader eller lägre.

Men med hårda vindar på uppemot 15 meter per sekund kan kylan upplevas tio grader kallare.

Annons

– Just nu är det kallt i Lapplandsfjällen och i samband med vind blir det väldigt kallt, den upplevda temperaturen blir mer än den på termometern, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Temperaturen kan upplevas som minus 30 grader och det finns risk för förfrysning, vilket gjort att SMHI gått ut med en klass 1-varning. Varningen finns endast som klass 1.

Under natten slogs säsongsrekordet för lägsta temperatur när Karesuando fick 36,1 minusgrader.

Sverige är temperaturmässigt väldigt uppdelat just nu. Under gårdagen hade exempelvis Uppsala och Örebro över 7 plusgrader.

Den kalla luftmassan som ligger över nordligaste Sverige orsakas av ett högtryck som dragit in från Ryssland och Finland. Den kraftigaste kylan ser ut att dra bort under måndagen.

– Det kommer att vara kallt men inte minus 30 grader kallt. Kommande natt kommer det inte vara lika kallt, säger Moa Hallberg.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons