Annons

SMHI varnar för hård vind och ishalka

Det blir rejält blåsigt på flera håll i landet på lördagen. I fjällen väntas hårda vindar och även en del snö.
Väder • Publicerad 11 januari 2020
Det väntas nederbörd och hårda vindar i bland annat Jämtlandsfjällen. Arkivbild.
Det väntas nederbörd och hårda vindar i bland annat Jämtlandsfjällen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i bland annat Jämtlandsfjällen, Dalafjällen och Södra Lapplandsfjällen. Och i Jämtlandsfjällen kan det bli riktigt blåsigt.

– Det är i samband med ett lågtryck som befinner sig ute på Norska havet som för in nederbörd och i samband med att nederbörden rör sig inåt kommer det att blåsa upp. Det kan gå upp till hårda eller mycket hårda vindbyar, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

Annons

Vinden och nederbörden för även med sig mildare luft och stigande temperaturer.

– På sina håll, åtminstone i delar av Jämtland, kommer temperaturen att stiga upp på plussidan senare i eftermiddag och framåt kvällen.

Vinden kommer däremot att avta senare på lördagen, och under söndagen väntas svag vind.

– Då har också mycket av nederbörden rört sig vidare. Även om det kan förekomma snöbyar i fjällen så är det uppehåll i resten av Norrland.

Det blir även blåsigt i södra Sverige på lördagen.

– Det är molnen som kommer dominera under dagen och det kommer mest att vara uppehåll. Det är under eftermiddagen och kvällen som vi har lite nederbörd, mest regn, men även snöinslag över Dalarna, säger Jörpeland.

SMHI har även utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i Dalarna, Dalafjällen samt Värmlands län.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons