Annons
Nyheter

SMHI varnar för stormbyar

I södra Sverige blåser det upp ordentligt under torsdagskvällen. SMHI har utfärdat en gul varning för hård vind i norra Götaland och sydligaste Svealand.
Väder • Publicerad 9 februari 2023
SMHI har utfärdat en gul varning för stormbyar som berör norra Götaland och sydligaste Svealand.
SMHI har utfärdat en gul varning för stormbyar som berör norra Götaland och sydligaste Svealand.Foto: Johan Hallnäs

Det väntas bli rejält blåsigt under en kort period i delar av södra Sverige. Västlig vind med byar på 23-25 meter per sekund väntas dra in under tidig torsdag kväll.

SMHI har utfärdat en gul varning för stormbyar som berör norra Götaland och sydligaste Svealand.

Annons

De hårda vindarna kan medföra begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd, och kollektivtrafik kan drabbas av förseningar och inställda avgångar.

SMHI varnar också för att områden med luftburna elledningar kan drabbas av störningar i el- och teleförsörjningen, samt att lösa föremål och tillfälliga konstruktioner riskerar att förflyttas eller skadas.

Varningen gäller från klockan 18 på torsdagskvällen till klockan 23. SMHI har också utfärdat gula varningar för kuling i områden längs hela Sveriges kuster samt på Vänern.

Ovana besökare avråds dessutom från att ge sig ut i Jämtlandsfjällen, där SMHI utfärdat en gul varning för vind i kombination med snöfall på kalfjället.

Bland annat väntas det bli svårt att orientera sig på grund av nedsatt sikt, och svårt att resa och förankra tält. Varningen gäller från klockan 21 på torsdagskvällen till klockan 06 på fredagsmorgonen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons