Annons
Nyheter

Smittan ökade med drygt 70 procent i världen

Fler än 9,5 miljoner fall av covid-19 registrerades i världen under den senaste sjudagarsperioden, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s senaste veckorapport.
Världen • Publicerad 6 januari 2022
Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för världshälsoorganisationen WHO. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Det är en ökning med 71 procent jämfört med perioden innan och den överlägset högsta veckosiffran som noterats under pandemins gång.

Rutinerna och kapaciteten för provtagning skiljer sig mellan länder, och antalet bekräftade fall beror också på hur många som testas.

Annons

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att han är säker på att det i själva verket är lågt räknat och att siffrorna släpar efter på grund av helgdagsfirandet de senaste veckorna.

Han säger att folk inte kan slappna av och räkna med att den senaste varianten av coronaviruset, omikron, är mildare än delta.

– Precis som med tidigare varianter hamnar folk på sjukhus på grund av omikron. Den dödar folk, säger han.

Drygt 41 000 dödsfall rapporterades den gångna perioden, vilket är en minskning jämfört med den föregående veckorapporten.

– Tsunamin av smittofall är så stor och snabb att sjukvården runt om i världen överbelastas, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons