Annons
Nyheter

Smittan ökar bland de äldre i Danmark

Danmark • Publicerad 7 januari 2022
Allt fler personer över 65 år och äldre blir smittade med covid-19 i Danmark. Arkivbild.
Allt fler personer över 65 år och äldre blir smittade med covid-19 i Danmark. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Smittofallen bland äldre personer ökar i Danmark. Under större delen av december var det framför allt yngre som blev smittade med den nya virusvarianten omikron, men från vecka 51 till vecka 52 fördubblades antalet fall bland invånare som är 65 år och äldre.

"Vi ser en begynnande smittspridning med omikronvarianten i åldersgrupperna över 65 år och det tar nog ett par veckor innan vi vet om det även innebär att det blir fler sjukhusinläggningar i de åldersgrupperna", säger Helene Probst, näst högste chef på den danska folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Smittan ökar även på danska äldreboenden. Under vecka 52 konstaterades närmare 600 fall på äldreboenden, vilket är mer än dubbelt så många jämfört med veckan innan.

De senaste sju dagarna står personer över 65 år för närmare 7 procent av alla smittade under perioden.

Under torsdagen registrerades närmare 26 000 nya fall av covidsmitta i Danmark, det är den näst högsta noteringen under pandemin. Rekordet sattes dagen innan då 28 283 smittofall registrerades.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons