Annons
Nyheter

Munskydd i kollektivtrafiken – så fungerar det

Från och med torsdag gäller rekommendation på munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid – och det är viktigt att använda rätt typ av skydd.
Covid-19 • Publicerad 6 januari 2021
På torsdagen börjar rekommendationen om munskydd i rusningstrafik i kollektivtrafiken gälla. Arkivbild.
På torsdagen börjar rekommendationen om munskydd i rusningstrafik i kollektivtrafiken gälla. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Efter du har använt munskyddet ska du kasta det direkt. Arkivbild.
Efter du har använt munskyddet ska du kasta det direkt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Planerar du att ge dig ut i kollektivtrafiken i rusningstider och ännu inte införskaffat munskydd, så börjar det bli dags. Det är inte sannolikt att du kommer att få ett munskydd vare sig på bussen, spårvagnen eller tåget.

När Folkhälsomyndigheten meddelade att man skulle införa rekommendationen aviserades att kollektivtrafiken skulle "tillhandahålla munskydd kostnadsfritt till de resenärer som inte har med sig eget". Men i efterhand har bland annat branschorganisationen Svensk kollektivtrafik sagt att det skulle bli för svårt och inga av de stora länstrafikföretagen planerar att dela ut munskydd.

Inga hemmasydda skydd

Annons

Men för att munskyddet ska ha någon effekt är det viktigt att det bärs korrekt, enligt Malin Bengnér, som är smittskyddsläkare i region Jönköpings län.

– Rätt typ av munskydd är viktigt, som ett kvalitetssäkrat engångsmunskydd, exempelvis med CE-märkning på förpackningen. Inte några hemtillverkade i tyg för där är det väldigt osäkert om de har någon effekt överhuvudtaget, säger hon.

Det är också viktigt att munskyddet tas på med rena händer, så att det sitter tätt runt ansiktet. Ofta finns en liten metallskena som ska klämmas åt över näsryggen, så det är viktigt att skyddet hamnar åt rätt håll.

– Det är ganska vanligt att man ser att munskyddet sitter upp och ner, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare.

Bort med fingrarna

Man ska dessutom låta bli att röra vid munskyddet överhuvudtaget, oavsett hur obekvämt det är eller hur mycket det kliar.

– Hela tanken med munskydd är att du andas i det och skulle du bära på smitta ska munskyddet fånga upp viruspartiklarna. Om du rör vid det är det risk att du i stället får viruspartiklar på fingrarna som du sen kan överföra både till dig själv och andra.

Debatten om munskydd har varit livlig och infekterad, och när de nu införs tror Malin Bengnér att skyddet främst har ett symbolvärde – en liten detalj som har fått oproportionerligt stort utrymme. Det viktigaste är fortsatt att stanna hemma vid symptom.

– Man ska inte ta munskydd som en ursäkt för att kunna ge sig ut om man känner sig lite krasslig, säger hon.

Malin Bengnér är också skeptisk till huruvida rekommendationen kommer att ha någon effekt på smittspridningen i samhället.

– Någon stor effekt förväntar jag mig inte av det här. Det finns väldigt svagt stöd för att det gör någon nytta. Förhoppningen är ändå att det kanske i enstaka fall kan tillföra lite extra skydd, säger hon.

Annons

På 1177 Vårdguiden finns även en instruktionsfilm som visar hur du använder munskydd.

Fakta: Munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten berättade den 18 december att riktlinjer för munskydd i kollektivtrafiken skulle tas fram.

De nya rekommendationerna börjar gälla den 7 januari.

De gäller för alla personer i Sverige som är födda 2004 eller tidigare, som reser med kollektivtrafik där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats.

Munskydd rekommenderas i rusningstid, vilket är vardagar mellan klockan 7 och 9 samt mellan klockan 16 och 18.

Det är var och ens eget ansvar att se till att man har munskydd. Resenären förväntas behålla munskyddet på under hela resan och inte ta av det förrän han eller hon är utomhus.

Resenärer som inte bär munskydd kommer inte att avvisas, utan kommer även fortsättningsvis att tillåtas resa i kollektivtrafiken.

Källa: Svensk kollektivtrafik.

Fakta: Munskydd i kollektivtrafiken

Tvätta händerna med tvål och vatten innan du sätter på dig munskyddet.

Kontrollera att skyddet är helt.

Ta på munskyddet med hjälp av snörena, placera det över näsan, munnen och hakan och fäst banden bakom öronen.

De flesta skydden har en metallbit eller hårdare kant som ska vara uppåt och sitta över näsan.

Tryck till över näsryggen, så att munskyddet sitter tätt. Kontrollera att det ligger tätt mot huden runt hela skyddet.

Rör inte munskyddet medan det sitter på.

Ta av det med hjälp av banden, rör inte själva skyddet med händerna.

Kasta det använda munskyddet direkt.

Tvätta händerna efter att du tagit av skyddet eller rört vid det.

Källa: Lloyds apotek, Apotek Hjärtat med flera.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons