Annons
Nyheter

Smittspridningen ökar efter jul

Flera regioner rapporterar kraftig smittspridning efter jul.
I Västra Götaland och Skåne ökade fallen i förra veckan med över 104 procent jämfört med julveckan.
Covid-19 • Publicerad 4 januari 2022
Covid-19-fallen har ökat kraftigt i Västra Götaland. Arkivbild.
Covid-19-fallen har ökat kraftigt i Västra Götaland. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Smittspridningen av covid-19-viruset har ökat kraftigt i många av Sveriges regioner den senaste tiden.

Den 30 december inrapporterades 11 505 nya fall till Folkhälsomyndigheten – den högsta bekräftade siffran för en dag sedan pandemin bröt ut, rapporterar Dagens Nyheter. Testning i större omfattning inleddes dock först under hösten 2020.

Annons

Kraftiga ökningar har rapporterats från exempelvis Halland, Gotland och Västerbotten, enligt en sammanställning i Aftonbladet.

I flera regioner har smittotalen mer än fördubblats och på flera håll nått sina högsta siffror hittills för en enskild vecka. Samtidigt har även antalet patienter som behöver sjukhusvård på grund av viruset ökat.

Nu rapporterar även Västra Götalandsregionen och Skåne kraftigt ökade smittotal efter julfirandet.

Totalt rapporterades 7 886 nya fall in i Västra Götaland under vecka 52 – en ökning med 104 procent jämfört med veckan innan, uppger regionen i ett pressmeddelande.

"Smittspridning sker där människor träffas. Det är viktigt nu att vi tänker på att hålla avstånd till varandra och undviker miljöer med trängsel, arbeta hemifrån om det är möjligt och använd munskydd i kollektivtrafiken då det ofta är trångt", säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i pressmeddelandet.

Smittan har även fördubblats i Skåne mellan vecka 51 och 52 – från 5 563 konstaterade fall under julveckan upp till 11 158 fall under nyårsveckan, enligt uppdaterade siffror från Region Skåne.

Förändringar i smittspridningen som rapporteras kan påverkas både upp och ner av tillgången på tester, lokala rekommendationer och att så kallade hemmatester inte registreras.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons